V Liberiji je za ebolo umrlo 4.283 ljudi. Foto: Reuters
V Liberiji je za ebolo umrlo 4.283 ljudi. Foto: Reuters
Liberija
Beatrice Yardolo je bila zadnja bolnica, ki je zapustila zdravljenje. Foto: Reuters

Okužbo z ebolo so odkrili pri 44-letni ženski v prestolnici Monrovia, okužila pa naj bi se s spolnimi odnosi z moškim, ki je prebolel virus.

Oblasti se zdaj trudijo, da bi izolirale vse, ki so bili v stiku z okuženo žensko in bi bili lahko potencialni prenašalci virusa. Preiskujejo tudi, ali je bolnica morda potovala v tujino.

Zadnjo okužbo z ebolo so v Liberiji ugotovili 19. februarja, da bi lahko razglasili konec epidemije, pa bi moralo od takrat preteči 42 dni brez nove okužbe, kar je dvakratna inkubacijska doba virusa. Zdravstveno oskrbo je po uspešnem okrevanju zadnja bolnica zapustila 5. marca, kar je oblasti navdalo z upanjem na skorajšnjo razglasitev, da je država brez ebole.

Od izbruha ebole decembra 2013 se je z virusom okužilo nekaj manj kot 25.000 ljudi v skupaj devetih državah in od tega jih je nekaj več kot 10.000 umrlo.

Vse druge razen 15 smrtnih primerov so diagnosticirali v Liberiji in njenih sosednjih državah Sierri Leone in Gvineji. Prav Liberija je bila na vrhuncu epidemije najhuje prizadeta in še pred pol leta so iz države poročali o več kot 300 primerih na teden.

Kljub spodbudnim novicam v zadnjem času so liberijske oblasti opozarjale, da bi se lahko še vedno pojavili novi primeri okužbe z ebolo zaradi spolnih odnosov. Virus namreč ostane v semenski tekočini še dva meseca po okrevanju, zato je še vedno velika nevarnost za prenos bolezni med spolnimi odnosi.

Več novih primerov ebole so v zadnjem času ugotovili v Gvineji, kjer se je pred več kot letom dni začela epidemija, čeprav se je prej zmanjšalo število okuženih. V Sierri Leone so napovedali, da bodo proti koncu meseca znova uvedli popolno omejitev gibanja v nekaterih zahodnih delih države, vključno z glavnim mestom Freetown, da bi skušali omejiti epidemijo.