Oslabljenim pribežnikom so delavci Rdečega križa takoj nudili pomoč. Foto: Reuters
Oslabljenim pribežnikom so delavci Rdečega križa takoj nudili pomoč. Foto: Reuters

Vsem prebežnikom, ki so bili prezebli in dehidrirani, so takoj nudili zdravniško pomoč. Regionalna vlada na Kanarskih otokih je nemudoma obvestila in pozvala vlado v Madridu, naj ukrepa ob navalu priseljencev, saj se oblasti na Kanarskih otokih ne morejo več same spopadati z vedno večjim številom afriških imigrantov, ki si želijo boljšega življenja v Evropi. Kanarske oblasti so klic na pomoč pri reševanju priseljenske problematike naslovile tudi na Evropsko unijo.

Pribežnike v dveh zbirnih centrih je med svojimi počitnicami obiskal tudi španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero in ocenil razmere, s katerimi se morajo spopadati oblasti na Kanarskih otokih.

Že v petek je na špansko obalo v šestih čolnih prispelo 500 nezakonitih pribežnikov, v soboto ponoči so na obali pristali trije čolni, samo letos pa je v Španijo prispelo že 17.000 imigrantov, kar je trikrat več kot celo leto lani. Med poskusi pobega v Evropo, kjer je zadnje čase najbolj priljubljena pot iz Mavretanije na Kanarske otoke, je ogromno pribežnikov tudi umrlo.

Pri procesu vračanja pribežnikov v države zahodne Afrike pa je Španija dosegla le delni napredek, saj je letos nazaj v rodne države uspela poslati le osem odstotkov nezakonitih imigrantov.