Svet
Nemčija
Voditelji koalicijskih strank Horst Seehofer, Angela Merkel in Martin Schulz so po sklenjenem dogovoru o novi vladi v Berlinu stopili pred novinarje. Foto: Reuters
Angela Merkel
Merklova bo očitno vodila še četrto zaporedno nemško vlado. Merklova, ki je nemška kanclerka od leta 2005, je poudarila, da so v koalicijski pogodbi določili veliko konkretnih ukrepov in tudi časovni načrt, kdaj bodo preverjali, ali vlada uresničuje zadane cilje. Na številnih področjih, od izobraževanja do raziskav in digitalizacije, so se dogovorili za številne konkretne ukrepe. Dogovorili so se tudi za pošteno delitev državnega denarja in predvsem za dobro gospodarjenje. Foto: Reuters
Alexander Gauland
Vodja skrajno desne Alternative za Nemčijo Alexander Gauland je ocenil, da se je CDU ideološko izpraznila: "Ostal je le še prazen ovoj." Foto: Reuters
VIDEO
Nemčijo bo znova vodila č...
VIDEO
Nemčija bo očitno dobila...

Dodaj v

Nova nemška vlada naj bi prisegla do velike noči

Martin Schulz bo zunanji minister
7. februar 2018 ob 10:30,
zadnji poseg: 7. februar 2018 ob 17:41
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Konservativna unija (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD) so dosegli dogovor o sklenitvi vladne (velike) koalicije. Nova nemška vlada bi tako lahko nastopila mandat še pred veliko nočjo, ki je letos 1. aprila, poroča Spiegel.

Reuters navaja, da bo SPD pod vodstvom Martina Schulza med drugim prevzel ministrstva za finance, zunanje zadeve in delo. Schulz, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, bo postal zunanji minister, hkrati pa bo odstopil s položaja predsednika stranke in ga predal vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles. Kot še poroča DPA, naj bi novi finančni minister postal sedanji župan Hamburga Olaf Scholz.

CDU bo v novi vladi vodil ministrstva za gospodarstvo, obrambo (še naprej ga bo vodila Ursula von der Leyen), zdravstvo, izobraževanje in kmetijstvo. Notranji minister bo postal Horst Seehofer, vodja bavarskega CSU-ja, še piše Bild. Na ministrstvu naj bi okrepili zlasti področja priseljevanja, beguncev in migrantov ter notranje varnosti. CSU naj bi prevzel še resorja za promet in razvojno pomoč, poroča Spiegel.

Altmeier: Imamo dogovor, ki bo prinesel veliko pozitivnih stvari
Dogovor o koaliciji je potrdil vodja kabineta kanclerke in sedanji vršilec dolžnosti finančnega ministra Peter Altmeier. "Imamo koalicijski dogovor, ki bo omogočil veliko pozitivnih stvari za veliko državljanov," je dejal Altmeier novinarjem po koncu zadnjega kroga pogovorov, ki je potekal več kot 24 ur.

Zadovoljstvo nad sklenjenim dogovorom o novi rdeče-črni veliki koaliciji so izrazili tudi v vodstvu SPD-ja. "Utrujeni, a zadovoljni. Dogovor je sklenjen. Končno," je stranka objavila na omrežju WhatsApp skupaj s fotografijo sedmih strankinih pogajalcev. O vsebini koalicijske pogodbe, ki so jo po maratonskih pogajanjih sklenili v sredo dopoldne, je sicer še malo znanega.

Schulz: Pogodba ima socialdemokratsko pisavo
Pogodba, ki jo je na 177 straneh v Berlinu dokončalo več kot 90 pogajalcev vseh treh strank, ima po besedah Schulza "v veliki meri socialdemokratsko pisavo". Merklova pa je poudarila, da jo morajo zdaj še uspešno predstaviti javnosti in predvsem članstvu strank. Njena Krščansko-demokratska unija bo o koalicijski pogodbi odločala na izrednem kongresu.

Nova vlada predvidoma do velike noči
Nemčija je tako še korak bliže novi vladi, in sicer več kot štiri mesece po septembrskih parlamentarnih volitvah, v katerih je vladala politična negotovost. Vsakršen dogovor bodo morali z glasovanjem potrditi še člani SPD-ja, ki jih je 464.000. Šele po njihovi potrditvi bo SPD lahko pristopil k novi veliki koaliciji, v kateri je s kanclerko Angelo Merkel, vodjo CDU-ja, od leta 2013. Tik pred volitvami je podpora SPD-ju upadla na rekordno nizko raven, stranka pa je osvojila le 20,5 odstotka glasov. Schulz je po tem porazu na volitvah napovedal, da bo stranka v opoziciji, a je potem po propadu pogajanj med CDU/CSU-jem, liberalci (FDP) in Zelenimi ostala vnovična velika koalicija edina možnost, da bi se v državi izognili ponovitvi volitev.

Liberalci: Ne bo velika, ampak koalicija preteklosti
Prvi odzivi v Nemčiji na dosežen dogovor niso najboljši. V opoziciji so kritični. Generalni sekretar poslanske skupine liberalcev (FDP) v bundestagu Marco Buschmann je ocenil, da na žalost prihodnja koalicija "ne bo velika, ampak bo predvsem koalicija preteklosti". Premalo se bo vlagalo v šolstvo, preveč pa namenjalo pokojninam, kar bo še dodatno poslabšalo položaj mladih. Sopredsedujoči poslancem skrajno desne Alternative za Nemčijo AfD Alexander Gauland pa je dejal, da "se je CDU v strahu pred odločitvijo članstva SPD ideološko izpraznila" in je po njegovem le še "prazen ovoj".

Gospodarstveniki: Želeli smo si pogumnejših odločitev
Tudi gospodarstveniki niso zadovoljni. "Želeli smo si pogumnejših odločitev," je komentiral predsednik zveze nemških zbornic industrije in trgovine Eric Schweitzer. Po besedah predsednika združenja nemških delodajalcev BDA Inga Kramerja pa je koalicijska pogodba za podjetnike v Nemčiji "trpek udarec brez perspektive za prihodnost", saj prinaša "v preteklost zazrto prerazporejanje in neodgovorno obremenjevanje mlajše generacije".

Veliko pragmatizma, malo navdiha
Prvi komentar na spletni strani časnika Süddeutsche Zeitung medtem predstavljeni dogovor označuje kot "sprejemljiv poskus rešitve perečih problemov", ki pa mu manjka "velika ideja". "Želeli smo si ambicioznejšega odgovora" in "nekaj manjka", ocenjujejo pri časniku in nadaljujejo, da manjkajo načrt, ideja, usmeritev. "Veliko pragmatizma, malo navdiha," zaključijo komentar.

Turčija od nove nemške vlade želi vizumsko liberalizacijo
Med prvimi se je na dosežen dogovor o novi nemški vladi odzvala turška vlada, ki upa, da bo to "odprlo novo poglavje v turško-nemških odnosih". "Pričakujemo, da bo nova nemška vlada dojela, kako pomembna zaveznica je Turčija in kako kritično, osrednjo vlogo ima v regiji," je dejal tiskovni predstavnik turškega predstavnika Ibrahim Kalin. Kalin je še dodal pričakovanje, da se bo zdaj kaj premaknilo tudi na področju vizumske liberalizacije za turške državljane, da bodo lahko potovali na schengensko območje brez vizumov. Poudaril je, da je Turčija izpolnila "vseh 72 zahtev", ki jih je za to postavila Unija.

B. V., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Zlobni škrat
# 07.02.2018 ob 10:49
Merkel in Schultz dva grobarja Europe.
Rotty
# 07.02.2018 ob 10:50
Notranji minister bo postal Horst Seehofer, vodja bavarskega CSU-ja.

Vsaj to, drugače bi na levosučni na stežaj odprli meje. Bodo pa zato uničili proračun.
The Matrix
# 07.02.2018 ob 11:05
Nemški konservativci in socialdemokrati naj bi dosegli dogovor o koaliciji

Ubogi Nemci!!

Nemški karizmatični levičar - ni zgorne meje za migrante
cairns
# 07.02.2018 ob 12:49
Vodja SPD-ja Schulz bo novi zunanji minister, seveda pod pogojem, da člani stranke potrdijo vstop v koalicijo.

Polpismen bedak.
Kdor je videl njegove govore v EU parlamentu ve da ta človek ni sposoben niti za okopavanje krompirja.
DrKult
# 07.02.2018 ob 11:09
Za nas vsekakor dobra novica. Zdaj pa ima da se Merkla drzi obljube in omeji migracije, sicer na nasled jih volitvah AfD ne bo dobil vec samo 12%
borutch
# 07.02.2018 ob 12:35
Objektivni novinar bi članek naslovil: CDU/CSU in socialdemokrati le dosegli dogovor o koaliciji..
Zelo desno orientirani novinar bi napisal: Krščanski CDU/CSU in socialisti le dosegli dogovor o koaliciji... Zelo levo orientirani novinar pa je napisal: Nemški konservativci in socialdemokrati le dosegli dogovor o koaliciji...
Do spoštovanja nas davkoplačevalcev, tako levih in desnih, bi morala biti dolžnost zaposlenih na nacionalnem mediju poročati objektivno in samo objektivno. Na nacionalnem mediju ne bi smelo biti prostora za novinarje, ki kljub svojemu političnemu prepričanju ( sa ga ima vsak ) tega niso sposobni.
cairns
# 07.02.2018 ob 12:57
Nemški konservativci in socialdemokrati le dosegli dogovor o koaliciji

V prevodu to pomeni da so naredili absolutno vse da ostanejo pri koritu. Merklova pa ostaja vodilna sila pri uničevanju Evrope.
zerorez
# 07.02.2018 ob 13:06
Woodoo, migracije v Nemciji: res je, v preteklosti so uvozili veliko migrantov, ki pa so prisli v Nemcijo delat. Ti, ki pa prihajajo sedaj zadnji dve leti iz Eritreje in Afganistana, pa niso prisli delat. In ne, ne bos verjel, tudi jedrski fiziki niso, izkazalo se je, da tudi osnovne sole nimajo povecini narejene in da jim preglavice povzrocajo crke in stevilke.
Homer.
# 07.02.2018 ob 11:50
Upam člani SPD potrdijo to koalicijo in da se zapre to poglavje "brezvladja", ki je trajalo predolgo.
Priznali ali ne, stabilnost Nemčije je ključna za stabilnost EU!
zerorez
# 07.02.2018 ob 11:59
DrKult, v koalicijski pogodbi ni nobene besede o zgornji meji, tako se ne bo nihce drzal necesa, cesar ni. Z drugo besedo - migracije NISO omejene na karkoli. Afganistanci in Eritrejci ze slavijo!
Lukos
# 07.02.2018 ob 14:06
Nevem kako lahko nekateri tukaj sploh primerjate ilegalne imigrante z našimi migranti. Naš so prej morali najti delo v Nemčiji, Avstriji in si urediti vse papirje šele potem so lahko šli tja in po večini morajo obvladati vsaj osnovno nemščino.
cairns
# 07.02.2018 ob 12:54
Kakšen je Schulz je najboljše povedal že na začetku njegovega mandata kot predsednika parlamenta EU Nigel:

https://www.youtube.com/watch?v=PSqCkQ4J
80M
Miham
# 07.02.2018 ob 12:38
tako, se bo nadaljevala merklina politika
Arndovia
# 07.02.2018 ob 14:00
Martin Schulz: "V kabinet Merkel ne bom nikoli vstopil. NIKOLI"

Schulz po volitvah na vprasanje novinarja, ali resno misli s svojo izjavo o tem, da ne namerava vstopiti v kabinet Merkel.

Toliko o tem kako se drzati besede ;)
feminist
# 07.02.2018 ob 13:43
Nemčija sprejema migrante ker ve, da jih lahko zaposli.

zato jih je od 2 milijona in vec zaposlila zgolj nekaj tisoc; kar je zanimivo glede na to da so menda vsi inzenirji, zdravniki in ucitelji - ker po teh poklicih se res lahko najde sluzba.

In niso problem migranti iz muslimanskih držav

itak - masovni teroristicni napadi, masovno nasilje v kölnu, "no-go" soseske v katerih ne velja pravo drzave temvec pravo lokalnih prebivalcev so vse znak mormonskih in budisticnih migrantov.
Luka Novak
# 07.02.2018 ob 13:03
Nemški konservativci in socialdemokrati le dosegli dogovor o koaliciji

Nemška desnica in levica dosegli dogovor o koaliciji, slovenski levi novinarji pa v jok.
MiStri57
# 07.02.2018 ob 14:09
@woodoo

Z AfD se po politiki ustrahovanja pri nas lahko primerja SDS. In ja, bogi Nemci ker ima AfD 12% in uspešna Slovenija ker ima SDS 20%. :))

...in uboga Slovenija, ki ima volivce tvojega kova.....
MiStri57
# 07.02.2018 ob 14:00
Tam kjer je politično kupčkanje, (olepšano, dogovor), nikoli ni dobro za ljudi, ampak samo za stranke in njihove veljake.....le zakaj človek nehote pomisli na Slovenijo, kjer zaradi "koalicijske pogodbe" ne odstavijo katastrofalne minist(re)rice in potem to še glasno razlagajo.....
Upam, da bo tale komentar objavljen.....ponavadi mi ga zaradi "politične" korektnosti, brišejo....
noxy
# 07.02.2018 ob 16:41
Turčija od nove nemške vlade želi vizumsko liberalizacijo

Malo morgen ja
patriot1970
# 07.02.2018 ob 15:30
Pri sestavi Avstrijske vlade niste pozabili omeniti da novi finančni minister nima niti univerzitetne izobrazbe,......medtem pa ste povsem pozabili omeniti da kandidat za Nemškega zunanjega ministra nima niti........srednješolske izobrazbe!
AM
# 07.02.2018 ob 13:55
"Nemški konservativci in socialdemokrati le dosegli dogovor o koaliciji"

Obojim diši denar...
feminist
# 07.02.2018 ob 14:08
jajaja, dokazano statistično je da v ZDA letno zaradi strelnega orožja umre več ljudi kot jih teroristi posejejo po celem svetu. Statistično je Američan najnevarnejši človek na planetu.

kaj natanko je tvoja poanta tukaj? kako masovni strelski pohodi v ameriki relativizirajo pocetje muslimanov v evropi? ker so americani najnevarnejsi mi podaj statistiko napadov ki so jih izvedli americani na evropskih tleh pa bomo videli kdo je bolj nevaren za prebivalce evrope v evropi.

Seveda te to ne zanima, ker so verske in nacionalne bedarije padle v vodo :)))

ne zanima me, ker se ne streljajo v evropi ampak v ameriki. kar opisujem se dogaja v evropi.
Miham
# 07.02.2018 ob 13:40
a kdo ve kaj bi bila v modernem casu definicija izdajalca?

a ta koncept sploh se obstaja, oziroma je dovoljen?
cairns
# 07.02.2018 ob 18:54
Roky89
Poglejte kako razpucane stvari imajo v glavi, pa niso neki magistri tekstilstva in dohtarji prava. Država jim laufa, folk pa živi v redu. Pri nas pa same KAO brihtne glave. :)

Seveda formalna izobrazba ni vse, a je pomembna. Visoko inteligentni ljudje se zaradi vedoželjnosti učijo celo življenje. Učenje novih stvari jih privlači, tako da izobrazba nekaterih nemških politikov dober indikator njihovega IQ.
HOR
# 07.02.2018 ob 15:42
Res prava nemška velikonočna jajca...
feminist
# 07.02.2018 ob 15:33
kandidat za Nemškega zunanjega ministra nima niti........srednješolske izobrazbe!

motis se; ima koncano poklicno solo - cel akademik :-)
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 15:06
Sedanji zunanji minister Gabriel je na naši strani glede arbitraže. Upam, da bo tudi Schulz zagovarjal vladavino prava v EU
patriot44x2
# 07.02.2018 ob 13:53
Socialisti sveta nateg 21 stoletja!
woodoo
# 07.02.2018 ob 13:28
ebdb
Ni mi jasno kako se lahko dva tako različna politična pola povežeta?

Pat položaj, socialdemokrate je pol evrope nagovarjalo naj le sprejme koalicijo ZA DOBRO NEMČIJE IN EVROPE, čeprav so v prvo zavrnili ponovno sodelovanje z Merklovo. Druga možnost niti ne obstaja. Očitno za dobrobit države, Nemčiji ni šlo nikoli bolje, še Trumpa glava boli od nje;)
Kaj veš, mogoče bo pa Tonin s Šarcem v naslednji koaliciji.
Ali pa SD in SDS :))))))
zerorez
# 07.02.2018 ob 13:03
Hvala cairns za malo smeha na tak crn dan.
fah-q
# 07.02.2018 ob 12:53
razlika med konzervativcem in liberalcem je, da konzervativec želi ponavljat ene in iste napake v nedogled med tem ko liberalec želi delati vedno nove napake...

to ni moj citat, sem pa pozabil od koga je...
feminist
# 07.02.2018 ob 20:31
Eni se delate norca iz izobrazbe nemških politikov.

a naj resno jemljemo osebo, ki ni imela niti toliko vztrajnosti da bi koncala vsaj stiriletno srednjo, da bo pa sedaj furala resno politiko?

Poglejte kako razpucane stvari imajo v glavi, pa niso neki magistri tekstilstva in dohtarji prava.

nic ne pove vec o razpucanosti v glavi kot priliv nekaj milijonov oseb, ki jih nimajo kam dat in kje zaposlit, ter jih zatorej strpajo v geto soseske, kjer je sansa za integracijo se manjsa in se bolj poglablja razlike med prisleki in lokalci. sploh ko nabija da je treba prifurat se vec imigrantov - je morda vprasal zrtve iz BErlina ali kölna kaj si mislijo o temu predlogu?

Država jim laufa, folk pa živi v redu.

drzava jim laufa tudi, med drugim, zato ker so preko grskih hrbtov resevali nemske banke; da obveznega nakupa nemskih podmornic v sklopu grskih varcevalnih ukrepov sploh ne omenjamo.

something is rotten in the state of Denmark je rekel William.
April1699
# 07.02.2018 ob 16:35
SPD na čelu finančnega ministerstva - Merklovi se je povsem odpeljalo.
palca
# 07.02.2018 ob 15:12
"Merklova bo očitno vodila še četrto zaporedno nemško vlado."

Kako dolgo?
patriot44x2
# 07.02.2018 ob 13:37
Črn dan za naše socialiste in levičarje vseh imenovanj ki si jih limajo dnevno. Socialisti spet požrli besedo kot vedno in šli v kolaicijo s katero kot pravijo nočejo imeti nič.
Socialisti in levičarji so največji nateg 21 stoletja.
ebdb
# 07.02.2018 ob 13:22
Ni mi jasno kako se lahko dva tako različna politična pola povežeta?
bistri08
# 07.02.2018 ob 12:15
Pri nas pa v tem času še preštevamo glasove....

v manj kot 2 mesecih po volitvah se ne zgodi pri nas še nič. Drugje pa takoj štartajo.
Prav vse državo so bolj učinkovite od našega upravnega JS.
skorpijon93
# 07.02.2018 ob 21:50
v vaši obljubljeni nemčiji , kjer prosilec za azil dobi 800 eur na mesec plus tri obroke dnevno zastonj , pod pragom revščine živi 16,5 % prebivalcev nemčije kažejo podatki eurostata za leto 2016, desetina med zaposlenimi živi pod pragom revščine ! kar nemčijo ne uvršča med nižje in boljše v eu, še leta 2005 je bilo pod pragom revščine 12.2 % prebivalcev, razmsilite malo, če je država prijazna do tujcev še ne pomeni da je do državljanih
RESNICA
# 07.02.2018 ob 20:25
Ko o tem, kako bodo živeli ljudje odločajo falirani srednješolci, ki nimajo niti mature, potem je jasno da imamo opravka z ljudmi, ki niso mentalni presežek in odločajo o življenju in smrti preostalih.
RESNICA
# 07.02.2018 ob 20:20
skrajna desnica je dosegla dogovor o nadaljnjem vladanju iz zatiranju ljudstva.

O demokraciji ni ne duha - ne sluha!
Tetameta
# 07.02.2018 ob 19:01
Angela, penzija kliče...
feminist
# 07.02.2018 ob 15:03
Hudo bo ker se fanatik oklepa oblasti.

ironija je, ker Putinu ocitajo isto, Angelca pa je menda demokrat prve klase.
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 13:39
"Ni mi jasno kako se lahko dva tako različna politična pola povežeta?"..... Političnih polov na postmodernem zahodu ni.... Še manj je ideoloških polov... Vse je samo še v funkciji kapitala in ne dela.. In vse je en sam politično korektni zdriz..... Skratka, politično enoumje vlada že zadnjih, vsaj 20 let... Nekako vedno dobim občutek, ko ljudje modrujejo o levici ali desnici, da je bila večina brez elektrike zadnjih 20 let...
vojnaslo91
# 08.02.2018 ob 07:40
V svetu neenakosti... Rusija, Kitajska, ZDA... je naravnost bizarno opozarjati na nemško neenakost... sploh opozarjati na neenakost v EU... je naravnost bizarno in neprimerno.
nikhrast
# 07.02.2018 ob 23:16
skorpy, v Kanadi bi moral biti, država je že dolga leta prijazna do migrantov, pa ne samo muslimanov, brezplačno zdravstveno karto dobiš skoraj takoj.
cairns
# 07.02.2018 ob 20:55
Roky89
Država jim laufa, folk pa živi v redu

Ja, ampak ne po zaslugi politikov. Država laufa ker imajo dobro industrijo in so na področju inovacij med najboljšimi na svetu. Industrijo pa vodijo pametni in izobraženi ljudje. Ta industrija pa prispeva denar v proračun.
Da Nemčija laufa po inerciji močnega gospodarstva potrjuje tudi dejstvo da so že 5 mesecev brez vlade.
Če bi kakšno tovarno vodil Schultz bi zagotovo šla v stečaj v roku nekaj mesecev. Nakladač brez vsebine ki zna samo ponavljati prežvečene floskule svojih predhodnikov.
Tudi Pandora ni nič boljša, zato pa imajo toliko svetovalcev za različna področja. Merklova ima očitno zaposlenega tudi kakšnega imama, kar se vidi po njenih ,za Evropo smrtonosnih, odločitvah.
simonc27
# 07.02.2018 ob 20:08
Nova nemška vlada naj bi prisegla do velike noči

Zakaj ne do pusta
zerorez
# 07.02.2018 ob 19:32
"Skratka, socialni paraziti in tisti, ki ne želijo delat od Nemčije ne dobijo ničesar, samo izgon. Ostalo je demagogija."

Kaksen izgon neki? SPD in Zeleni se mecejo na glavo za vsakega migranta, cisto vse do zadnjega bi radi obdrzali in SPD je tudi uspel doseci, da v koalicijski pogodbi ni crke o zgornji meji.
Miham
# 07.02.2018 ob 15:30
a potem je sigurno da bodo SPD clani to potrdili, ko ze govorijo da bo vlada do Velike Noci?

sem mislil, da je Schulz clanom in volilcem zagotavljal da ne bodo sli vec v koalicijo s CDU/CSU
a je clanom res vseeno?
el kondor prevc
# 07.02.2018 ob 15:21
Migranti must go on.
Kazalo