Do pogajanj prihaja šele štiri mesece po parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Do pogajanj prihaja šele štiri mesece po parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Angela Merkel
Kanclerka Angela Merkel vstopa v pogajanja "optimistično, a zelo odločno". Foto: Reuters
Merklova pričakuje hitra in uspešna pogajanja
V Nemčiji stekla uradna koalicijska pogajanja

Pogajanja o oblikovanju nove nemške vlade nameravajo končati do 4. februarja, je po prvem krogu pogajanj v Berlinu povedal Michael Grosse-Brömer iz CDU-ja. Zdaj se bo sestalo 18 delovnih skupin, ki bodo razpravljale o različnih vsebinah, do 2. februarja pa bodo predložile prve rezultate.

O rezultatih pogajalskih skupin bodo nato za zaprtimi vrati razpravljali 3. in 4. februarja. "Če to ne bo popolnoma uspelo, ostaneta na voljo še dva dneva," je dodal Grosse-Brömer. Stranke soglašajo, da bodo delale hitro, vendar temeljito, da bo Nemčija končno dobila vlado.

Voditelji strank optimistično v pogajanja
Na prvem dnevu pogajanj so se srečali vodje treh strank, Angela Merkel, Horst Seehofer in Martin Schulz, kasneje pa so se jim pridružili še drugi predstavniki omenjenih strank. Pred začetkom pogajanj je kanclerka Angela Merkel dejala, da gre na pogovore "optimistično, a zelo odločno". Tako kot Angela Merkel je tudi Schulz pred pogovori izrazil željo, da bi pogajanja potekala hitro. V četrtek je omenil, da naj bi se zaključila v dveh tednih. Danes je še dejal, da si njegova stranka prizadeva narediti Nemčijo zelo proevropsko.

Pričela pa so se že tudi prva ugibanja o ministrskih položajih. Več vodilnih članov SPD je nedavno pozvalo, da Schulz kot predsednik stranke ne bi smel prevzeti vladnega položaja, sam pa to zavrača. Po informacijah nemškega tednika Spiegel je Schulz izrazil željo po položaju v vladi, prevzel naj bi finančno ali zunanje ministrstvo.

Delegati SPD-ja so v nedeljo na kongresu s tesno večino podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj o ponovnem oblikovanju velike koalicije. Kljub nadaljevanju pogajanj pa veliko članov SPD-ja ni zadovoljnih s ključnimi točkami, ki so jih sprejeli na uvodnih pogajanjih, in si želijo sprememb. Konservativci to možnost zavračajo, češ da so sprejeli že dovolj kompromisov in da ne bodo ponovno odpirali že zaprtih pogajanj.

Največ nesoglasij med strankami, ki so sodelovale že v prejšnji vladajoči koaliciji, je pričakovati glede beguncev, zdravja in trga dela.

Članica vodstva socialdemokratov Manuela Schwesig se je v četrtek po srečanju vodstva stranke izrekla za čim hitrejši začetek pogajanj, dodala pa je, da si morajo vseeno vzeti potreben čas, "da se bo na koncu izcimilo nekaj dobrega".

Koalicija še ni zagotovljena
Konservativci si medtem želijo, da bi se pogajanja čim prej zaključila. Oblikovanje nove nemške vlade se namreč tudi zaradi propada pogajanj z liberalci in zelenimi vleče že več kot štiri mesece. Več krščanskih demokratov je tako izrazilo željo, da bi jih končali do srede februarja.

Kljub začetku pogajanj pa velika koalicija še ni zagotovljena, saj bodo med drugim o tem odločali vsi člani SPD-ja, ko bodo pogajanja končana. Neuspeh koalicijskih pogajanj bi lahko Nemčiji prinesel predčasne parlamentarne volitve ali prisilil kanclerko v oblikovanje tvegane manjšinske vlade.

Merklova pričakuje hitra in uspešna pogajanja
V Nemčiji stekla uradna koalicijska pogajanja