Svet
Nemčija
Do pogajanj prihaja šele štiri mesece po parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Angela Merkel
Kanclerka Angela Merkel vstopa v pogajanja "optimistično, a zelo odločno". Foto: Reuters
VIDEO
Merklova pričakuje hitra...
VIDEO
V Nemčiji stekla uradna k...

Dodaj v

Nemčija: Stranke želijo koalicijska pogajanja končati do 4. februarja

O vstopu SPD-ja v koalicijo bodo odločali člani stranke
26. januar 2018 ob 10:34,
zadnji poseg: 26. januar 2018 ob 16:56
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Več kot štiri mesece po parlamentarnih volitvah v Nemčiji so se končno začela uradna koalicijska pogajanja med krščansko-demokratsko unijo (CDU), krščansko-socialno unijo (CSU) in socialdemokrati (SPD).

Pogajanja o oblikovanju nove nemške vlade nameravajo končati do 4. februarja, je po prvem krogu pogajanj v Berlinu povedal Michael Grosse-Brömer iz CDU-ja. Zdaj se bo sestalo 18 delovnih skupin, ki bodo razpravljale o različnih vsebinah, do 2. februarja pa bodo predložile prve rezultate.

O rezultatih pogajalskih skupin bodo nato za zaprtimi vrati razpravljali 3. in 4. februarja. "Če to ne bo popolnoma uspelo, ostaneta na voljo še dva dneva," je dodal Grosse-Brömer. Stranke soglašajo, da bodo delale hitro, vendar temeljito, da bo Nemčija končno dobila vlado.

Voditelji strank optimistično v pogajanja
Na prvem dnevu pogajanj so se srečali vodje treh strank, Angela Merkel, Horst Seehofer in Martin Schulz, kasneje pa so se jim pridružili še drugi predstavniki omenjenih strank. Pred začetkom pogajanj je kanclerka Angela Merkel dejala, da gre na pogovore "optimistično, a zelo odločno". Tako kot Angela Merkel je tudi Schulz pred pogovori izrazil željo, da bi pogajanja potekala hitro. V četrtek je omenil, da naj bi se zaključila v dveh tednih. Danes je še dejal, da si njegova stranka prizadeva narediti Nemčijo zelo proevropsko.

Pričela pa so se že tudi prva ugibanja o ministrskih položajih. Več vodilnih članov SPD je nedavno pozvalo, da Schulz kot predsednik stranke ne bi smel prevzeti vladnega položaja, sam pa to zavrača. Po informacijah nemškega tednika Spiegel je Schulz izrazil željo po položaju v vladi, prevzel naj bi finančno ali zunanje ministrstvo.

Delegati SPD-ja so v nedeljo na kongresu s tesno večino podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj o ponovnem oblikovanju velike koalicije. Kljub nadaljevanju pogajanj pa veliko članov SPD-ja ni zadovoljnih s ključnimi točkami, ki so jih sprejeli na uvodnih pogajanjih, in si želijo sprememb. Konservativci to možnost zavračajo, češ da so sprejeli že dovolj kompromisov in da ne bodo ponovno odpirali že zaprtih pogajanj.

Največ nesoglasij med strankami, ki so sodelovale že v prejšnji vladajoči koaliciji, je pričakovati glede beguncev, zdravja in trga dela.

Članica vodstva socialdemokratov Manuela Schwesig se je v četrtek po srečanju vodstva stranke izrekla za čim hitrejši začetek pogajanj, dodala pa je, da si morajo vseeno vzeti potreben čas, "da se bo na koncu izcimilo nekaj dobrega".

Koalicija še ni zagotovljena
Konservativci si medtem želijo, da bi se pogajanja čim prej zaključila. Oblikovanje nove nemške vlade se namreč tudi zaradi propada pogajanj z liberalci in zelenimi vleče že več kot štiri mesece. Več krščanskih demokratov je tako izrazilo željo, da bi jih končali do srede februarja.

Kljub začetku pogajanj pa velika koalicija še ni zagotovljena, saj bodo med drugim o tem odločali vsi člani SPD-ja, ko bodo pogajanja končana. Neuspeh koalicijskih pogajanj bi lahko Nemčiji prinesel predčasne parlamentarne volitve ali prisilil kanclerko v oblikovanje tvegane manjšinske vlade.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 26.01.2018 ob 11:46
Največ nesoglasij med strankami, ki so sodelovale že v prejšnji vladajoči koaliciji, je pričakovati glede beguncev, zdravja in trga dela.

Pro begunski/pro-migrantski komentatorji so v času migrantske krize ves čas zatrjevali,...da so številke beguncev/migrantov tako minorne za 500 miljonsko Evropo,..da jih ni vredno niti omenjati!
Na,...sedaj se pa koalicijska pogajanja vrtijo okrog njih.
Benji
# 26.01.2018 ob 10:53
Prosim Gelca zapri Evropo, čas se izteka, Švedska, VB, Nemčija, Nizozemska itd. so na robu velikih težav. Potrebujemo cca. 10 let da se stvar integrira in uravnovesi. Aretiraj nevladne organizacije oz. trgovce s sužnji.
Zahtevaj od Afrike in Bližnjega Vzhoda da postavita na svoje noge.
Pošlji jih nekaj miljonov v ZDA, naj jih Soroš futra.
patriot1970
# 26.01.2018 ob 11:47
Zakaj vedno "pozabite" napisati,....da Shultz nima niti srednješolske izobrazbe.

...ali pa je izobrazba pomembna le pri "skrajnih" desničarjih?,.....saj le tega niste pozabili omeniti pri opisu nove Avstrijske vlade!

Novi finančni minister bo Hartwig Löger, ki nima univerzitetne diplome in še nikoli ni služboval v javnem sektorju.
cairns
# 26.01.2018 ob 13:16
Več kot štiri mesece po nemških volitvah le začetek uradnih pogajanj o koaliciji

Pogajanja se bodo zavlekla zaradi molitev pet krat dnevno z glavo obrnjeno v smeri Meke.
theone
# 26.01.2018 ob 11:26
Migranti se lahko veselijo, z vstopom leve stranke v koalicijo jim bodo vrata na stezaj odprta
Miham
# 26.01.2018 ob 10:37
seveda se bodo nekaj zmenili

delajo po navodilih
DrKult
# 26.01.2018 ob 10:57
Ta pogajanja so za Slovenijo bolj pomembna od naših lastnih volitev. Bo pa morala Merklova narediti korenite spremembe pri nemški migracijski politiki, če želi še kdaj prestopiti parlamentarni prag.
cairns
# 26.01.2018 ob 19:25
Nemčija: Stranke želijo koalicijska pogajanja končati do 4. februarja

Čez nekaj let bodo podobno poročali o Berlinu, Kölnu, Minhnu......

https://www.youtube.com/watch?v=WdCKwIds
6UU
m72
# 26.01.2018 ob 15:05
"Nemčija: Stranke želijo koalicijska pogajanja končati do 4. februarja"

Verjetno zato, da bodo za fašenka lahko nastopili "kot eden" :-)
xerces8
# 26.01.2018 ob 14:52
Bo pa morala Merklova narediti korenite spremembe pri nemški migracijski politiki, če želi še kdaj prestopiti parlamentarni prag.

"Ravnokar" jo je prestopila.
m72
# 26.01.2018 ob 15:07
"Migranti se lahko veselijo, z vstopom leve stranke v koalicijo jim bodo vrata na stezaj odprta"

Vedno zvemo kaj novega :-) Krščanarski ferkl jih je pa menda odganjal, ali kaj?
Kazalo