Svoje domove je zaradi nasilja zapustilo več deset tisoč ljudi, v spopadih jih je bilo ranjenih najmanj 1.700. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Svoje domove je zaradi nasilja zapustilo več deset tisoč ljudi, v spopadih jih je bilo ranjenih najmanj 1.700. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Jemen
Hutijevci so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večjem delu severa države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V maščevanju islamistov umrlo 147

Med žrtvami je veliko civilistov, okoli 90 naj bi bilo otrok. Tisti, ki preživijo in so zajeti, pa jih uporniki vpokličejo v svoje vrste, trdi predstavnica Združenih narodov za humanitarno pomoč Valerie Amos.

"Vsi vpleteni v napade morajo zagotoviti, da tarča napadov ne bodo bolnišnice, šole, begunska taborišča in druge infrastrukture, ki jih uporabljajo civilisti, še posebej naseljena območja," je zapisala v izjavi za javnosti. Svoje domove je zaradi nasilja zapustilo več deset tisoč ljudi, v spopadih jih je bilo ranjenih najmanj 1.700. Samo v četrtek je bilo v zračnem napadu na pristanišče Aden ubitih 40 civilistov.

Po silovitih nočnih zračnih napadih koalicije pod vodstvom Savdske so se šiitski uporniki umaknili iz palače jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija v Adnu, ki so jo zavzeli v četrtek. Pod pritiskom jemenskih sil in letalskih napadov so se uporniške sile zatekle v bližnjo četrt Kor Maksar, ki so jo zavzele ta teden. Jemenski predsednik Hadi je sicer februarja pobegnil iz prestolnice Sana v Aden, nato pa se je prejšnji teden zatekel v Savdsko Arabijo.

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012
Takrat so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi hutijevski upornikii na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo predsednika Hadija. Na strani drugih naj bi se bojevali tudi borci teroristične mreže Al Kaida. Hutijevci so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večjem delu severa države. Za nekaj časa so tudi zajeli predsednika Hadija, a mu je uspelo pobegniti in si je nato v Adnu ustvaril začasno prestolnico svoje vlade.

Zavezništvo arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije je nato 26. marca letos začelo letalske napade na položaje upornikov in njihovih zaveznikov. Nasilje se je okrepilo po začetku teh napadov in humanitarne organizacije že opozarjajo na naraščanje žrtev med civilisti. Unicef je opozoril, da bilo samo ta teden ubitih najmanj 62 otrok, 30 pa ranjenih ter da vse več otrok rekrutirajo za vojake.

V maščevanju islamistov umrlo 147