Reuven Rivlin (na fotografiji na levi strani) se je tako veselil izvolitve na mesto predsednika. Foto: Reuters
Reuven Rivlin (na fotografiji na levi strani) se je tako veselil izvolitve na mesto predsednika. Foto: Reuters

Za položaj predsednika države se je potegovalo pet kandidatov, a ker nobeden izmed njih v prvem krogu glasovanja ni dobil več kot 61 glasov (od 120), so morali glasovanje ponoviti. V drugem krogu sta se pomerila Reuven Rivlin in Meir Šetrit, odpadli pa so obe ženski kandidatki - Dalia Dorner in Dalia Icik - ter Dan Šehtman.

V drugem krogu je Rivlina podprlo 63 poslancev, za Šetrita, ki je član zmerne stranke Hatnuah, pa je glasovalo 53 poslancev. Rivlin bo na položaju predsednika države zamenjal Šimona Peresa, ki bo odstopil konec julija.

74-letni Rivlin, ki ga kličejo tudi Rudi, je veteran vladajoče desničarske stranke Likud premierja Benjamina Netanjahuja, ki je znan tudi po svojem zbadljivem smislu za humor. Nasprotuje palestinski državi in ima odlične odnose z Netanjahujem. Čeprav gre za gorečega desničarja, je tudi strasten zagovornik demokracije, zaradi česar si je ne glede na svojo politično usmeritev pridobil tudi ugled na levici in med arabsko manjšino v Izraelu.

Za Peresom bo nastala praznina
Peres se bo s predsedniškega mesta po sedmih letih poslovil konec julija, tik pred 91. rojstnim dnem. Izraelski politični analitik Tal Schneider je dejal, da je Peres v času predsednikovanja položaj spremenil v neke vrste zunanjega ministra. Medtem ko zdajšnji zunanji minister Avigdor Liberman, ki velja za skrajnega nacionalista, v številnih prestolnicah sveta ni bil deležen prijazne dobrodošlice, v Peresu, ki je arhitekt mirovnega sporazuma iz Osla, tujina vidi izraelskega največjega zagovornika miru.

Novi predsednik bo imel tako po mnenju poznavalcev težko nalogo, ko bo stopil v čevlje Peresa, Nobelovega nagrajenca in zadnjega dejavnega politika generacije, ki je ustanovila izraelsko državo. Peres s predsedniškega položaja odhaja v času, ko si država prizadeva za obuditev propadlih mirovnih pogovorov s Palestinci ter omilitev napetosti v odnosih z ZDA in Evropo.