Nekdaj uspešen pisatelj in novinar je za utajo več kot 200.000 evrov davkov že plačal 360.000 evrov kazni, zaradi poročanja o utaji pa je moral zdaj odstopiti. Foto: EPA
Nekdaj uspešen pisatelj in novinar je za utajo več kot 200.000 evrov davkov že plačal 360.000 evrov kazni, zaradi poročanja o utaji pa je moral zdaj odstopiti. Foto: EPA
Jose Guirao
Novi minister za kulturo Hose Guirao je bil vodja madridskega muzeja Reina Sofia med letoma 1994 in 2001. Foto: EPA

Nagrajeni pisatelj, novinar in voditelj nekdaj priljubljene televizijske oddaje je med letoma 2006 in 2008 utajil 218.322 evrov prek slamnatega podjetja, je poročal spletni časopis El Confidencial. Sodišče mu je zato lani odredilo plačilo več kot 360.000 evrov kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kazen sem plačal dvakrat, takrat in tukaj zdaj," je Huerta oznanil svoj odstop teden dni po prisegi 7. junija in poudaril, "da nedolžnost ne pomeni ničesar pred tem krdelom psov", pri čemer je ciljal na medijsko poročanje.

Nova španska socialistična vlada, ki je odstavitev prejšnje konservativne vlade Mariana Rajoya dosegla z izglasovanjem nezaupnice prav zaradi korupcijskega škandala, je stara le teden dni.

Vodja Podemosa pozdravil odstop
Vodja Podemosa, ki je podprl nezaupnico socialistov proti prejšnji vladi v parlamentu, je po objavi poročila zahteval odstop Huerte. "Ne bomo podprli vedenja, ki spominja na konservativce Ljudske stranke (PP)," je dejal Pablo Iglesias.

Po odstopu Huerte je pozdravil ravnanje nove vlade, ki je s tem pokazala, da sliši državljane, ki so dali vedeti, da tovrstnega ravnanja ne bodo več tolerirali. Odstop Huerte je zahtevala tudi Ljudska stranka, sredinska Ciudadanos pa ga je pozvala, naj vse pojasni poslancem.

Guirao novi minister
Huerta je bil eden izmed šestih ministrov v 17-članski vladi, kjer so v večini ministrice. Vlada je že sporočila, da ga je na položaju nasledil Jose Guirao, ki je vodil madridski muzej Reina Sofia med letoma 1994 in 2001.