Patrick Gray je bil tisti, ki je novinarjema New York Timesa izdal podatek, ki bi ju lahko popeljal na pot novinarske slave. Foto: www.nytimes.com
Patrick Gray je bil tisti, ki je novinarjema New York Timesa izdal podatek, ki bi ju lahko popeljal na pot novinarske slave. Foto: www.nytimes.com
Mark Felt, globoko grlo
Mark Felt je svojo identiteto razkril leta 2005, decembra lani pa je umrl.
New York Times
New York Times bi lahko bil tisti, ki bi prvi objavil zgodbo o aferi Watergate. Foto: MMC RTV SLO

Robert Smith in Robert Phelps, ki v času administracije predsednika Richarda Nixona nista sledila namigom, sta le od daleč gledala, kako sta Bob Woodward in Carl Bernstein iz konkurenčnega Washington Posta za razkritje ene najbolj znanih svetovnih afer Watergate dobila Pulitzerjevo nagrado, kako so se o njima pisale knjige in snemali filmi. In ves ta čas sta vedela, da sta za zgodbo vedela prej in da bi lahko slavo požela onadva.

Zdaj sta novinarja v enem najzanimivejših razkritij v zgodovini novinarstva priznala, da sta vedela vse o aferi pred svojima tekmecema, a sta zgodbo preprosto spustila iz rok. Robert Smith je priznal, da mu je nekdanji vršilec dolžnosti direktorja zvezne policije FBI Patrick Gray avgusta leta 1972, dva meseca po vlomu na sedež demokratske stranke v kompleksu Watergate v Washingtonu, namignil, da je bila v vlom vpletena Bela hiša.


Smith s podatki k uredniku, podatki pa v pozabo
Gray je Smithu na kosilu povedal še, da je nekdanji vrhovni državni tožilec John Mitchell, ki je takrat vodil Nixonovo drugo volilno kampanjo, zakril podrobnosti vloma in podkupil nekatere uslužbence v demokratskem odboru. Smith je Greya nato vprašal, kako daleč gre prevara, vse do predsednika? "Gray je samo sedel in me gledal, ni mi odgovoril. A odgovor je bil v njegovem pogledu," je povedal Smith, ki je takoj po kosilu oddrvel v pisarno in zgodbo predal uredniku Robertu Phelpsu, ki si je zapisal in posnel vse podatke.

Smith in Phelps sta bila tako blizu odkritja zgodbe, ki je predsednika Richarda Nixona prisilila v odstop, zaznamovala generacijo in postala novinarska legenda. A zgodilo se ni nič. Zakaj je bilo tako, se Phelps, ki ima danes 89 let in piše spomine, ne spomni, pomenljiva pa sta bila dva dogodka: dan, ko je Smith dobil namig, je bil njegov zadnji pri New York Timesu, Phelps pa je bil tik pred mesečnim oddihom na Aljaski.

Z grenkim priokusom opazovala slavo svojih kolegov
Novinarja sta tako dopustila, da sta Woodward in Bernstein "ukradla" zgodbo in oktobra 1972 razkrila afero, njun vir, Globoko grlo, ki se je šele leta 2005 razkril s pravim imenom in priimkom - Mark Felt, pa je bil Greyev pomočnik pri FBI-ju. Zgodbo o zamujenem razkritju je objavil sam New York Times, postavili pa so jo na temeljih Phelpsovih spominov in intervjujev z obema novinarjema. Čeprav ne bosta nikoli dosegla slave Woodwarda in Bernsteina, pa si Phelps in Smith zagotovo zaslužita nagrado za novinarsko poštenost.

B. T.