Kitajci bodo lahko dostopali do strani Tibet Post. Foto: MMC RTV SLO
Kitajci bodo lahko dostopali do strani Tibet Post. Foto: MMC RTV SLO

Nevladno novinarsko združenje je sprožilo operacijo Kolateralna svoboda, v okviru katere so ustvarili kopije devetih spletnih strani, ki so jim s pomočjo strežnikov spletnih velikanov Microsoft, Google in Amazon omogočili spletno gostovanje.

"Omenjene države bi lahko te strežnike blokirale, a jih zagotovo ne bodo. Blokada Amazona ali Microsofta ali drugih večjih ponudnikov računalniških storitev v oblaku bi škodovala več tisoč tehnološkim podjetjem, ki jih uporabljajo vsak dan," so Novinarji brez meja zapisali v sporočilu in ocenili, da bi bili gospodarski in politični stroški blokiranja teh kopij spletnih strani previsoki.

Tako bodo lahko na Kitajskem zdaj dostopali do spletne strani Tibet Post, v Rusiji pa do strani Grani.ru, ki sta sicer blokirani. Organizacija želi na ta način prebivalcem omogočiti dostop do neodvisnih novic in informacij. Operacija naj bi trajala nekaj mesecev.

Med državami, ki so se jih Novinarji brez meja lotili in jih označili za sovražnike spleta, so še Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Vietnam, Kuba, Združeni arabski emirati in Bahrajn.