V Sudanu novinarji nimajo nobene svobode. Foto: EPA
V Sudanu novinarji nimajo nobene svobode. Foto: EPA

Na zborovanju se je zbralo več deset novinarjev, ki so zahtevali sprejem zakona o svobodi izražanja. Eden od poslancev se je prišel pogovorit s protestniki, a ker se ti niso hoteli umakniti, je, ko je odšel, policija novinarje z dvema tovornjakoma odpeljala na policijsko postajo.

Odgovorni urednik nekega sudanskega dnevnika Murtada el Hali je povedal, da je vseh 70 novinarjev zaprtih v enem premajhnem prostoru, kjer sedijo na tleh, vse pa so tudi popisali. Med prijetimi naj bi bilo tudi 27 žensk. Po drugih informacijah naj bi bilo število novinarjev, ki so jih prijeli, še večje, a policija za komentar ni bila dosegljiva.

Gladovna stavka zaradi cenzure
V začetku meseca je več deset novinarjev začelo tudi gladovno stavko v znak protesta zaradi cenzure v državi. Sudanska ustava namreč zagotavlja svobodo izražanja in svobodo medijev, a oblasti vsak dan izvajajo cenzuro. Uslužbenci vsemogočnega vladnega aparata tako pred objavo pregledajo vse dnevne časopise in izločijo sporne članke, odgovorni uredniki, ki nočejo umakniti člankov, pa tvegajo prepoved izdaje časnika, ali pa vse izvode na dan objave preprosto zasežejo.

B. T.