Letnica 2007 v glavi prosojnice se nanaša na dokument, ki zemljevidu dodeljuje stopnjo visoke tajnosti. Foto: Posnetek spletne strani www.guardian.co.uk
Letnica 2007 v glavi prosojnice se nanaša na dokument, ki zemljevidu dodeljuje stopnjo visoke tajnosti. Foto: Posnetek spletne strani www.guardian.co.uk

Gre za na novo razkrito orodje, ki ga je agencija (NSA) poimenovala Brezmejni vohun (ang. Boundless Informant), tudi tokrat razkriva britanski Guardian. Orodje NSA-ju omogoča, da podrobno določi državo izvora in tudi količino podatkov zbranih prek nadzora telekomunikacijskih omrežij. In teh podatkov je bilo zajetno število.

Samo v letošnjem marcu je NSA na tak način zbral skoraj tri milijarde takšnih koščkov informacij (IP naslovi, čas in lokacija telefonskih klicev ipd.) zgolj iz ameriških računalniških omrežij ter kar 97 milijard prek nadzora svetovnih omrežij.
Podatki zbrani na zemljevidu
Sodeč po enem izmed dokumentov, je omenjeno orodje sestavljeno tako, da prikaže katere zmožnosti prestrezanja ima NSA v posamezni državi ter te podatke poveže s prikazom količine doslej zbranih podatkov, s prikazom možnih trendov vrst zbranih podatkov, s prikazom katere vrste podatkov NSA zbira v posamezni državi ... Katera država je žrtev najintenzivnejšega nadzora, določa barvna lestvica - zelene so države najmanj "zanimive" (podvržene najmanj strogemu nadzoru) za NSA, rdeče pa najbolj.

Najbolj vroča točka za prestrezanje informacij so Iran (14 milijard prestreženih kosov podatkov v mesecu dni), Pakistan (13,5 milijarde), Jordanija (12,7 milijarde), Egipt (7,6 milijarde) in Indija (6,3 milijarde). Slovenija je za NSA povsem nezanimiva, saj smo označeni z najbolj temno zeleno barvo.

Razkritje tako prihaja v času, ko se še niti prah zaradi nedavne podobne medijske objave ni polegel. Novi podatki pa so prišli tudi v času razgrete debate med NSA-jem in ameriškim senatom. Zadnji je namreč od agencije zahteval, naj pove, ali je zmožna slediti podatkom, ki jih pridobi. James Clapper, direktor NSA-ja, je to odločno zavrnil, rekoč, da to ni tehnološko mogoče. Dokumenti pa razkrivajo še nekaj novega - sistem je na poti nadgradnje.