Verizon mora do 19. julija 'tekoče, na dnevni osnovi', vladni agenciji posredovati podatke o telefonskih klicih. Foto: EPA
Verizon mora do 19. julija 'tekoče, na dnevni osnovi', vladni agenciji posredovati podatke o telefonskih klicih. Foto: EPA

Po poročanju britanskega časopisa Guardian so oblasti Verizonu, ki velja za eno največjih telekomunikacijskih podjetij v ZDA, saj ima sto milijonov uporabnikov, ukazale, da jim izroča elektronske podatke vseh svojih uporabnikov, in to vsak dan.

Dokument je tajno na sodišču za nadzor 25. aprila podpisal sodnik Roger Vinson, ukrep pa velja do 19. julija. Od podjetja zahteva, da agenciji NSA razkrije vse podrobnosti vseh klicev, ki jih posreduje, tako domačih kot mednarodnih. Ti podatki vključujejo telefonske številke, identifikacijske številke za mednarodne uporabnike (IMSI), čas in trajanje klica, ne zahtevajo pa razkritja same vsebine klicev, imen, naslovov in finančnega stanja klicateljev in naslovnikov.

Je bil Verizon edini?
V dokumentu pa je tudi izrecno napisano, da "nobena oseba ne sme razkriti nikomur, da sta Zvezni preiskovalni urad (FBI) in NSA s tem ukazom pridobila omenjene podatke". Verizon tako svojih uporabnikov ni smel obvestiti o nadzoru, ni pa znano, ali so tudi druga telekomunikacijska podjetja dobila takšen ukaz.

Ameriška vlada in Verizon se na razkritje še nista odzvala, skupine za pravice državljanov pa opozarjajo, da so "osuple" nad poročilom. Ameriški center za ustavne pravice je na primer sporočil, da gre očitno za "najširši ukaz o nadzoru vseh časov", Guardian pa dodaja, da gre za dokument, ki je prvič pokazal, "da se pod Obamovo administracijo komunikacijski zapisi več milijonov Američanov zbirajo brez omejitev, ne glede na to, ali so oškodovani Američani dejansko obtoženi kakšnega kaznivega dejanja".

Bela hiša se je maja že zapletla v podobno afero, ko je prišlo na dan, da je zbirala telefonske izpiske novinarjev tiskovne agencije Associated Press. Mediji in javnost so takrat zahtevali odgovore na vprašanje, kako Washington krmari med zagotavljanjem nacionalne varnosti in pravico do zasebnosti.