Preden odprejo ulico Ledra, bodo morali strokovnjaki ZN-a pregledati območje zaradi zemeljskih min. Foto: EPA
Preden odprejo ulico Ledra, bodo morali strokovnjaki ZN-a pregledati območje zaradi zemeljskih min. Foto: EPA
Mehmet ali Talat in Demetrsi Kristofias
Mogoče bo k uspehu pogovorov pripomogla enaka levičarska usmerjenost obeh voditeljev ciprskih Turkov in Grkov. Foto: EPA

Novi ciprski predsednik Demetris Kristofias se je prvič po februarski izvolitvi sešel z vodjo ciprskih Turkov Mehmetom Alijem Talatom. Glavna dogovora tokratnega srečanja sta bila sklep o obnovitvi pogovorov o združitvi Cipra in o odprtju ulice Ledra v Nikoziji, ki je zaprta že štiri desetletja. To je ena najbolj živahnih trgovskih ulic tako na grški kot na turški strani mesta, ki je na sredini ločena z nevtralno cono ZN-a, kamor je prepovedan dostop.

Desetletja razdeljenega otoka
Ciper je razdeljen od leta 1974, ko so na otok vdrle turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov ob podpori vojaške hunte v Atenah, ki si je želela otok povezati z Grčijo. Turčija je po vdoru v severnem delu otoka ustanovila Turško republiko Severni Ciper, ki pa je ne priznava nihče, razen Ankare.

Leta 2004 so na otoku izvedli referendum o načrtu ZN-a za združitev otoka. Medtem ko je turški del otoka načrt podprl, pa je bila večina ciprskih Grkov proti. Zaradi tega je v Evropsko unijo vstopil samo grški del, pogajanja pa so zastala.

Po mnenju opazovalcev bodo novi pogovori zadnja priložnost za konec delitve otoka in nadaljevanje te bi lahko močno ogrozilo prizadevanja Turčije za vstop v EU in odnose med Grčijo ter Turčijo, obema članicama zveze Nato.

G. V.