Alexander je pričal pred senatorji na zaslišanju o spletni varnosti. Foto: Reuters
Alexander je pričal pred senatorji na zaslišanju o spletni varnosti. Foto: Reuters
Edward Snowden
Snowden (na TV-programu, predvajanem na podzemni železnici v Hongkongu) je dejal, da želi ostati v Hongkongu in da se bo proti izročitvi ZDA boril na vse načine. Foto: Reuters

zagovarja skrivne programe zbiranja podatkov o telefonskih pogovorih Američanov in nadzora nad medmrežjem.

General Alexander je pred senatnim odborom za razdeljevanje proračunskih sredstev zatrdil, da jim je s takšnim nadzorom uspelo ustaviti številne teroristične napade doma in na tujem. Natančne podatke o tem bo kongresu posredoval v tednu dni, je napovedal.

"Zaupajte vladi"
Razkriti programi so po njegovih besedah nujni, ker dopolnjujejo druge, o katerih ni govoril. Američane je pozval, naj zaupajo vladi, in zagotovil, da skušajo pristojne vladne agencije obenem zaščititi ljudi in državo ter državljanske svoboščine, kot je pravica do zasebnosti.

Direktor vohunske agencije, ki je pred izbruhom vojne proti terorizmu nadzirala le tujce, je dejal, da se nadzor izvaja pod strogimi pravili in odgovorno. Razkritja programov zmanjšujejo zmogljivosti vlade za obrambo pred terorizmom in zdaj so ZDA skupaj z zavezniki po njegovih besedah manj varne kot pred dvema tednoma.

Alexander je dejal, da bodo teroristi, če poznajo način delovanja ameriških obveščevalnih agencij, pri napadih uspešni in Američani bodo umirali. "Raje vidim, da me kritizirajo, ker domnevno nekaj prikrivam, kot pa, da ogrozim varnost države," je dodal.

Obama: Ne prisluškujemo vam
Alexander je v senatu večinoma naletel na razumevanje, vendar pa Ameriška zveza za državljanske svoboščine ACLU ne sprejema argumentov predstavnikov vlade in je na sodišču v New Yorku vložila tožbo z zahtevo, naj se sporni programi odpravijo.

Predsednik ZDA Barack Obama in njegovi podrejeni trdijo, da nihče ne prisluškuje telefonskim pogovorom Američanov, ampak le zbirajo in analizirajo podatke o telefonskih klicih, da bi ugotovili, če kdo komunicira s teroristi.

Obstoj programov sta prejšnji teden razkrila časopisa Guardian in Washington Post po zaslugi nekdanjega pogodbenika NSA-ja Edwarda Snowdna. Ta je sicer dejal, da je imel kot pogodbenik NSA-ja dostop do vseh mogočih podatkov o komer koli, vključno s predsednikom ZDA.