Policija je sporočila, da se je zbralo 300.000 ljudi, organizatorji pa trdijo, da jih je bilo kar 1,4 milijona. Foto: EPA
Policija je sporočila, da se je zbralo 300.000 ljudi, organizatorji pa trdijo, da jih je bilo kar 1,4 milijona. Foto: EPA

Protestniki so zahtevali, naj vlada prekliče svoj načrt uzakonitve istospolnih porok in posvojitev, in jo pozivali, naj omogoči glasovanje o tem na referendumu. Zakon o istospolnih porokah je že potrdil spodnji dom parlamenta, zgornji dom pa naj bi o njem razpravljal aprila. Pričakuje se, da bo zakon potrdil tudi spodnji dom, saj imajo Hollandovi socialisti večino tudi tam.

Protestniki so opozarjali tudi na francosko gospodarstvo, obremenjeno z množičnimi odpuščanji in brezposelnostjo, predsedniku Francoisu Hollandu pa so očitali, da ignorira pereča vprašanja, medtem ko uresničuje svojo predvolilno obljubo o uzakonitvi porok istospolnih partnerjev. "Hočemo službe, ne istospolnih porok" je bil le eden od napisov, ki so jih po francoski prestolnici nosili protestniki.

Javnomnenjske raziskave so pokazale, da večina Francozov podpira poroke istospolno usmerjenih partnerjev, vendar je njihova številka v zadnjih tednih upadla.

Organizatorji trdijo, da je bilo na protestih 1,4 milijona ljudi
Policija je sporočila, da naj bi se protestov udeležilo 300.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa naj bi bilo protestnikov najmanj 1,4 milijona. Shod je potekal na poti, ki vodi do Elizejskih poljan, saj je policija zavrnila prošnjo organizatorjev, da bi protest izvedli na aveniji. Tam naj bi protest pomenil grožnjo javnemu redu in miru. Delno so se za to odločili tudi zato, ker avenija meji na predsedniško palačo.

Kot so poročali tuji mediji, naj bi policija med protestom uporabila solzivec, saj je skušala zadržati približno 200 ljudi, ki so hoteli shod nadaljevati tudi po koncu protesta in po Elizejskih poljanah. Minister za notranje zadeve Manuel Valls je dejal, da so aretirali več deset ljudi, a da so po koncu protesta tam ostali le še pripadniki skrajnih desničarskih skupin.

Nedeljski protestni shod v Parizu pa ni bil prvi, saj so nasprotniki uzakonitve istospolnih porok protestirali že januarja, ko se jih je na ulicah Pariza zbralo med 340.000 in 800.000. Shoda se je takrat udeležil tudi pariški kardinal Andre Vingt-Trois, ki je izrazil podporo protestom.