Shoda Pegide naj bi se udeležilo od 15.000 do 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Shoda Pegide naj bi se udeležilo od 15.000 do 20.000 ljudi. Foto: Reuters
false
Pegida nasprotuje priseljevanju predvsem muslimanov. Foto: Reuters

Pegida, ki nasprotuje "islamizaciji Evrope" in priseljencem, je organizirala shod, ki se ga je po pričevanjih očividcev udeležilo več kot 10.000 nasprotnikov priseljencev, tudi beguncev, kot je pričakovala policija. Pegida je shode ob prvi obletnici svojega obstoja organizirala sicer v več nemških mestih, a je bil glavni dogodek v Dresdnu, mestu, kjer je gibanje nastalo.

Hkrati so v mestu potekale tudi štiri demonstracije proti Pegidi, na katerih se je zbralo okoli 14.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Največjega je organizirala zveza "Dresden, prost nacistov". "Dovolj! Srce namesto sovraštva," so pozivali udeleženci shodov proti Pegidi.

Na transparentih so protestniki pozivali: "Denar za naše otroke namesto za prosilce za azil!" in "Merkel mora oditi!".

V Nemčiji je napeto tudi zaradi sobotnega napada na Henriette Reker, kandidatko za županjo Kölna, ki je sicer zmagala na volitvah. Dan pred županskimi volitvami jo je namreč zabodel moški, ki se ne strinja z nemško odprto politiko do beguncev. Henriette Reker bo postala prva županja Kölna, zmago pa je hudo ranjena pričakala v bolnišnici.

Nemška politika poziva ljudi, naj se shoda ne udeležijo
Nemška politika s kanclerko Angelo Merkel je pred shodom ljudi pozvala, naj se shoda ne udeležijo. Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je dejal, da imajo po mnenju kanclerke udeleženci Pegidinih protestov "predsodke in sovraštvo v svojih srcih".

Notranji minister Thomas de Maiziere je bil manj diplomatski in je organizatorje Pegide označil za "zadrte desničarske skrajneže", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Protest z vislicami
Nemška obveščevalna služba sicer pozorno spremlja Pegido, je po poročanju Reutersa dejal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva. Na shodu prejšnji teden so protestniki namreč nosili tudi vislice, označene z imenoma nemške kanclerke Angele Merkel in podkanclerja Sigmarja Gabriela. "Agresivni potencial tega gibanja raste," je dejal predstavnik ministrstva.

Pegida izkorišča prihod beguncev
Skrajnodesničarsko gibanje je v prvem letu obstoja zaradi notranjih sporov že skoraj razpadlo, ob prihodu velikega števila beguncev v Nemčijo pa se je spet okrepilo. Pred dobrim tednom dni se je njenega ponedeljkovega protesta tako udeležilo 7.500 ljudi.

Gibanje Pegida, s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, je nastalo oktobra lani v vzhodnonemškem mestu Dresden kot gibanje proti priseljevanju zlasti mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo. Gibanje je zelo hitro pridobivalo podporo javnosti in vsakotedenskih shodov se je udeleževalo na tisoče ljudi. 12. januarja, ko je bilo gibanje na vrhuncu popularnosti, se je shoda v Dresdnu udeležilo več kot 25.000 ljudi.