Proti Pegidi je v Gradcu protestiralo okoli dva tisoč ljudi, medtem ko se je na samem zboru Pegide zbralo le okoli 150 ljudi. Foto: EPA
Proti Pegidi je v Gradcu protestiralo okoli dva tisoč ljudi, medtem ko se je na samem zboru Pegide zbralo le okoli 150 ljudi. Foto: EPA

Deželne oblasti so se ustrašile prvega zborovanja zloglasne Pegide, ki, kot kaže, širi protiislamsko nestrpnost iz Nemčije v Avstrijo, kjer si je hitro pridobila naklonjenost v svobodnjaških političnih krogih. A obenem sprožilo veliko številčnejše protiproteste jeznih Gradčanov, Štajercev in Avstrijcev.

Desetkrat več protiprotestnikov
Po ocenah policije se je zbralo slabih 150 privržencev Pegide. Predstavnik gibanja Werner Wirth - poleg njega je pred nasprotnike islamizacije Evrope in islamskih priseljencev stopilo še več govorcev, med drugim dva gosta iz Nemčije, kjer se je Pegida "rodila" - je sicer dejal, da si jih je želelo priti več, a "jim je fašistična drhal zaprla pot".

S tem je imel v mislih okoli dva tisoč protiprotestnikov, ki so se prav tako zbrali v Gradcu. Ti so svoj shod začeli okoli poldneva, medtem ko je bil shod Pegide napovedan za 14. uro. Skandirali so "Rasizem ne ustvarja nobenih delovnih mest", "Ni pravice do nacistične propagande", "Nacisti na skrivaj jedo kebab" in "Rasizem ima veliko obrazov, vsi pa so grdi" ter bolj ali manj preglasili Pegidin shod.

Ob soočenju po zraku leteli različni predmeti
Dosedanja bilanca nedeljskega dogajanja v Gradcu so tri lažje poškodovane osebe - dva nasprotnika Pegide in en privrženec gibanja, ki so se srečali na eni izmed ulic v mestu in se začeli obmetavati z različnimi predmeti. Sicer pa je ostalo bolj ali manj pri neškodljivem metanju plastenk in nenevarnih pirotehničnih sredstev.

Več podrobnosti s shoda v prestolnici avstrijske Štajerske, ki je le 57 kilometrov oddaljena od meje s Slovenijo, si poglejte v prispevku dopisnika TV Slovenije Lojzeta Kosa.

Pegida prvič demonstrirala v Gradcu
Pegida prvič demonstrirala v Gradcu