Gibanje Pegida je po tem, ko so člani vodstva drug za drugim odstopili in se umaknili z vodilnih položajev, nekoliko zamrlo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Gibanje Pegida je po tem, ko so člani vodstva drug za drugim odstopili in se umaknili z vodilnih položajev, nekoliko zamrlo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Gibanje je po tem, ko so člani vodstva drug za drugim odstopili in se umaknili z vodilnih položajev, nekoliko zamrlo, število ljudi, ki protestirajo proti muslimanom, medijem in vladi, pa se je v zadnjih treh tednih občutno zmanjšalo. Kljub temu se je na 15. zborovanju privržencev Pegide v Dresdnu po ocenah policije zbralo okoli 4.000 ljudi. Okoli Marijine cerkve so tudi tokrat v znak protesta ugasnili luči.

Ustanovitelj Pegide, pravnomočno obsojeni Lutz Bachman, ki se je od gibanja po tem, ko so mediji objavili njegovo fotografijo, ki jo je objavil na Facebooku in na kateri ima hitlerjevske brčice, distanciral, se je vrnil na prizorišče. Napovedal je, da se bodo potegovali za sedeže v deželnem parlamentu in da bo imela Pegida svojega predstavnika na županskih volitvah 7. junija. Povedal je, da to ne bo on, saj ima kriminalno kartoteko, nekaj časa je zaradi vlomov preživel tudi v zaporu, imena pa še ni izdal.

Medtem ko ima gibanje v Dresdnu nekoliko manj privržencev kot ob koncu preteklega leta, pa se v drugih evropskih državah krepi. V Veliki Britaniji prvo zborovanje napovedujejo konec meseca. Njen voditelj, ki ljudi novači prek družbenega omrežja Facebook, je tam zapisal, da na svetu ni miroljubnih muslimanov in da je treba islam prepovedati.

Polona Fijavž, Berlin