Udeleženci pogreba niso spoštovali medosebne razdalje, tudi niso nosili zaščitnih mask. Foto: EPA
Udeleženci pogreba niso spoštovali medosebne razdalje, tudi niso nosili zaščitnih mask. Foto: EPA

Verniki so lahko pogreb spremljali v cerkvi ali pa prek dveh velikih zaslonov pred njo. V cerkvi se niso smeli približati krsti s pokojnikom, cerkvene oblasti pa so ljudi pozvale naj spoštujejo ukrepe za zajezitev virusa, vendar nekateri tega niso upoštevali.

"Ne bojim se virusa," je dejal 32-letnik, ki se je udeležil pogreba. "Vera je močnejša od vsega," je povedal, pri tem pa je imel zaščitno masko pod brado.

Verniki so ukrepe kršili že v soboto, ko so se od patriarha poslovili v stolnici svetega nadangela Mihaela. Številni so poljubljali pleksi steklo, s katerim je bilo prekrito patriarhovo truplo. Prejemali pa so tudi obhajilo z isto žlico.

Okužbe na pogrebu Amfilohija v Črni gori

90-letnika so v bolnišnico sprejeli 4. novembra, ko so mu tudi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pred tem se je v črnogorski prestolnici Podgorica udeležil pogreba metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija, ki je tudi umrl zaradi covida-19.

Pogreb, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, velja za eno od žarišč okužb s koronavirusom. Večina na pogrebu ni spoštovala zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb. Številni niso nosili zaščitnih mask. Nekateri so celo med pogrebnim mimohodom poljubljali Amfilohijevo truplo.

Vučić: Ustvarjal je Srbijo miru

Od Irineja se je danes z nagovorom v cerkvi poslovil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Poudaril je, da je bila ljubezen osnova patriarhove vere. Njegova Srbija pa je bila Srbija, ki jo je tudi sam ustvarjal, to je Srbija miru, Srbija, ki razume in zbira, je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Predsedujoči predsedstvu BiH-a Milorad Dodik pa je poudaril, da je imel Irinej moč, da je združil Srbe – ne glede na to, kje živijo.

Patiarh Irinej, ki se je zadnjič pojavil v javnosti prav na Amfilohijevem pogrebu, je v svojih javnih nastopih podpiral trenutno srbsko politično vodstvo, predvsem predsednika. Bil je tudi glasen kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral LGBT-skupnost v državi in nasprotoval paradi ponosa. Njegovega naslednika bodo predvidoma izvolili v treh mesecih.

Pogreb patriarha Ireneja