Protivladni protestniki so preplavali središče Prištine z albanskimi zastavami. Sam shod je potekal mirno, a so ga spremljale močno okrepljene policijske sile. Foto: Reuters
Protivladni protestniki so preplavali središče Prištine z albanskimi zastavami. Sam shod je potekal mirno, a so ga spremljale močno okrepljene policijske sile. Foto: Reuters
Kosovo
Kosovo je 17. februarja 2008 razglasilo neodvisnost, ki pa je Srbija ne priznava in ji oporeka. Do zdaj je neodvisnost Kosova priznalo 108 članic Združenih narodov. Foto: Reuters

Aretacije so se zgodile pred današnjim protivladnim protestom, ki poteka na obletnico razglasitve neodvisnosti Kosova in ga je z drugimi opozicijskimi silami organizirala Samoodločba. V tej stranki so poudarili, da sovpadanje aretacij in protesta ni naključje. "To ne bo ustavilo opozicije in protest bo ogromen," so sporočili iz Samoodločbe.

Kamen spotike - dogovor z Beogradom in Podgorico
Protivladnega protesta v Prištini, ki se je začel ob 14. uri, se je udeležilo več 30 tisoč privržencev Samoodločbe in dveh drugih opozicijskih strank - Zavezništva za prihodnost (AAK) in Pobude. Središče Prištine so preplavile rdeče albanske zastave, na shodu pa je eden izmed voditeljev opozicije in nekdanji poveljnik gverilske vojske UCK Ramuš Haradinaj izjavil: "Dovolj nas je, da zamenjamo oblast."

Na opozicijskem shodu ob državnem prazniku je množica zahtevala odstop vlade in predčasne parlamentarne volitve, redne so predvidene šele za leto 2018. Opozicija pod vodstvom Samoodločbe nasprotuje oblikovanju avtonomne skupnosti srbskih občin na Kosovu, o katerem sta se v dialogu pod okriljem Evropske unije dogovorili vladi v Beogradu in Prištini, pa tudi dogovoru o meji s sosednjo Črno goro.

Aretacije zaradi napadov na Eulex leta 2009
Aretacije članov opozicije so povezane z dogodkom iz leta 2009, ko so bili v Prištini poškodovani avtomobili misije EU-ja na Kosovu Eulex, za kar so okrivili Samoodločbo. Aretirali so skupino devet funkcionarjev Samoodločbe, med drugim predstavnika za medije Frasherja Krasniqija in tudi poslanca Glauka Konjufca, išče pa še 22 drugih oseb.

Predsednica in premier za gradnjo demokracije
Kosovska vlada je sicer obletnico razglasitve neodvisnosti proslavila s policijsko parado in odprtjem novega spomenika. Predsednica države Atifete Jahjaga je v govoru opozorila, da Kosovo še ni do konca zgradilo demokracije, kar je ključni dejavnik stabilnosti mlade države in vseh državljanov. Premier Isa Mustafa je medtem poudaril, da ima vlada legitimno in zakonito podporo, ki jo je prejela na volitvah, ob tem se je zavezal, da bodo branili pravice vse državljanov, pri čemer je odkrito namignil na Srbe in spoštovanje dogovora, zaradi katerega tako silovito protestira opozicija.