Govor predsednika Obame so analitiki označili za zelo političnega in pripravo na predsedniško kampanjo, kjer bo proračunski primanjkljaj igral zelo pomembno vlogo. Foto: EPA
Govor predsednika Obame so analitiki označili za zelo političnega in pripravo na predsedniško kampanjo, kjer bo proračunski primanjkljaj igral zelo pomembno vlogo. Foto: EPA
Barack Obama o republikanskem predlogu za zmanjšanje porabe
Barack Obama
Predsednikov govor na univerzi Georgea Washingtona v Washingtonu je poslušalo številno občinstvo. Foto: EPA

Načrt, ki ga je Obama predstavil na univerzi George Washington v ameriški prestolnici, predvideva znižanje proračunskega primanjkljaja, ki zdaj obsega več kot 1.600 milijard dolarjev in se giblje okrog 10 odstotkov BDP-ja, na 2,8 odstotka celotnega BDP-ja do leta 2015 in potem naprej.

"Živeti moramo v okviru svojih zmožnosti, zmanjšati naš primanjkljaj in se vrniti na pot, ki nam bo dovolila, da zmanjšamo naš dolg," je povedal Obama in dodal: "To moramo narediti tako, da ne bomo zavrli okrevanja, da bomo zavarovali naše naložbe, ustvarili nova delovna mesta in tako zmagali v prihodnosti."

Dvig davkov za najbogatejše Američane
Za dosego cilja, ki si ga je zastavil, bo treba zmanjšati porabo in zvišati davke za najbogatejše Američane, je poudaril ameriški predsednik in ponovil, da brez tega ne bo uravnoteženega proračuna in zmanjšanja javnega dolga, ki se približuje 100 odstotkom celotnega BDP-ja. Za visok primanjkljaj in javni dolg je Obama okrivil čase, ko je v Beli hiši sedel republikanski predsednik George Bush, saj se je takrat poraba povečevala.

V krčenje porabe je tokrat vključen tudi obrambni proračun, ki naj bi ga v prihodnjih 12 letih oklestili za 400 milijard dolarjev. Obama je namreč prepričan, da imajo s sedanjim sistemom po letu 2025 zagotovljenih le toliko prilivov, da pokrijejo stroške obresti javnega dolga, zdravstva in pokojnin, vse drugo pa bodo morali plačati z izposojenim denarjem.

Obama je napovedal, da bo s svojim predlogom za vsak dodaten dolar višjih davkov našel tri dolarje znižane porabe. Napovedal je, da bo uvedel sistem samodejnih sprožilcev za znižanje porabe, če kongres ne bo sposoben sprejeti ustreznega proračuna. To naj bi se zgodilo v primeru, če do leta 2014 projekcije dolga do konca desetletja ne bodo pokazale padanja.

Napadel predlog republikancev
Obama je s svojim predlogom odgovoril na kritike, da se je poraba pod njegovo vladavino razpasla čez vse meje, in napadel predlog republikancev za zmanjšanje porabe v naslednjih 10 letih za 5.800 milijard dolarjev. Dejal je, da je predlog republikancev napad na srednji razred in reveže in kot tak ni resen, saj meče skozi okno na tisoče milijard dolarjev za davčne olajšave in bogate.

Republikanci so se že odzvali na predlog predsednika Obame in ga označili kot prvo potezo njegove politične kampanje, ki jo je napovedal prejšnji teden, saj je predlog po njihovem mnenju nezadosten in neizvedljiv, izrazili pa so tudi odločno nasprotovanje višanju davkov. Predlog pa ni povsem všeč niti demokratom, ki jih moti omejevanje porabe v programu zdravstvenega varstva za upokojence in upočasnjevanje rasti porabe v drugih socialnih programih.

Primanjkljaj ena glavnih tem predsedniške kampanje
Analitiki so prepričani, da bo ogromen ameriški proračunski primanjkljaj ena glavnih tem v kampanji za predsedniške volitve leta 2012. Tudi tokratni govor predsednika Obame je bil zelo političen, saj naj bi bil podlaga za pogajanja s kongresnimi republikanci o zmanjšanju primanjkljaja in dolga, ki jih je napovedal za maj. Potekala naj bi pod vodstvom podpredsednika Josepha Bidna.

Barack Obama o republikanskem predlogu za zmanjšanje porabe