"Ni prav, da Buffetova tajnica plača več davka kot Buffet," je slikovito dejal. Foto: Reuters
Obama bi bolj obdavčil bogate

Predsednik ZDA je med govorom na trati Bele hiše poudaril, da morajo korporacije in bogati plačati višje davke. Cilj Obamovega načrta je v prihodnjih desetih letih zmanjšati primanjkljaj za tri bilijone dolarjev, polovico naj bi pridobili prav z zvišanjem davkov. Načrt predvideva še omejitev izdatkov za vojsko.

Živeti znotraj zmožnosti
Obama je poudaril, da bo breme dolga padlo na prihodnje generacije, če ne bodo ukrepali. "Washington mora živeti znotraj svojih zmožnosti. Zmanjšati moramo tisto, česar si ne moremo privoščiti, da bomo lahko plačali tisto, kar je res pomembno," je dejal. Dodal je, da bi morali bogati in korporacije plačati "pošten delež" za zmanjšanje primanjkljaja.

"Družine iz srednjega razreda ne bi smele plačevati večjih davkov kot milijonarji in milijarderji. Temu je težko oporekati. Ne gre za vojno razredov, to je matematika," je zatrdil in tako odgovoril Paulu Ryanu. Republikanski predsednik odbora za proračun in predlagatelj ostrega proračunskega varčevanja ter nasprotnik zvišanja davkov je Obamov načrt namreč opisal kot "razredno vojskovanje".

Republikanci so še pred razkritjem načrta napovedali, da ne bodo podprli ničesar, kar predvideva zvišanje davkov. Obama in republikanci so se julija zapletli v spor glede zvišanja spodnje meje limita dolga.

Manj za Medicare, če bodo višji davki
Med drugim je Obama predlagal zmanjšanje stroškov za Medicare, zdravstveni program za starejše, za okoli 250 milijard dolarjev. A ta predlog je pogojen – Obama je napovedal, da bo dal veto na kakršen koli zakon, ki bi ga sprejel kongres in ki bi vključeval zmanjšanje denarja za zdravstvo, ne pa tudi zvišanja davka za bogate.

Predsednik ZDA je tako predlagal t. i. 'pravilo Buffet', ki predvideva višjo minimalno davčno stopnjo za tiste, ki zaslužijo več kot milijon dolarjev na leto. Predlog se imenuje po bogatem vlagatelju Warrenu Buffettu, ki je pred časom opozoril, da različne luknje v zakonodaji bogatim omogočajo plačevanje nižjega davka, kar je mogoče, ker so davčne stopnje za naložbe nižje (15-odstotne) od davčnih stopenj za dohodek (od 10- do 35-odstotne).

Načrt za zmanjšanje primanjkljaja bo preučil kongresni 'superodbor', ki ga sestavlja šest republikancev in šest demokratov in ki že išče način, kako zmanjšati primanjkljaj za najmanj 1,5 milijarde dolarjev do novembra, ko začne veljati avtomatsko varčevanje.

Obama bi bolj obdavčil bogate