Ameriški predsednik Barack Obama je Rusijo pozval, naj preneha okupacijo Krima in neha podpirati upornike na vzhodu Ukrajine ter izpolni svoje obveznosti iz dogovora v Minsku, ki poziva k premirju in iskanju politične rešitve za ukrajinsko krizo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je Rusijo pozval, naj preneha okupacijo Krima in neha podpirati upornike na vzhodu Ukrajine ter izpolni svoje obveznosti iz dogovora v Minsku, ki poziva k premirju in iskanju politične rešitve za ukrajinsko krizo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
The Interview
FBI je severnokorejske hekerje obtožil vdora v računalniški sistem družbe Sony, ki je zaradi groženj napada odpovedala predvajanje filma The Interview (Intervju). Gre za komedijo Setha Rogena in Jamesa Franca, ki govori o poskusu atentata na Kim Džong Una.
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je na letni novinarski konferenci skušal pomiriti skrbi zaradi najhujše finančne krize v njegovi 15-letni vladavini. Zatrdil je, da bo rusko gospodarstvo krizo prebrodilo najpozneje v dveh letih, in zanikal pomembnejši vpliv zahodnih sankcij na krizo. Zahod je obtožil, da je ustvaril nove delitve. Foto: Reuters

Barack Obama je sporočil, da je z izvršnim ukazom prepovedal izvoz in uvoz dobrin, tehnologije ali storitev iz ZDA na Krim oziroma s Krima v ZDA. Izvršilni ukaz tudi pooblašča ameriškega sekretarja za finance, da uvede sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki poslujejo na Krimskem polotoku. Poleg tega je uvedel še sankcije proti 24 osebam, ki sodelujejo v uporu na vzhodu Ukrajine.

Politična diskriminacija
Ameriški predsednik je Rusijo pozval, naj preneha okupacijo Krima in neha podpirati upornike na vzhodu države ter izpolni svoje obveznosti iz dogovora v Minsku, ki poziva k premirju in iskanju politične rešitve za ukrajinsko krizo.

Rusko zunanje ministrstvo je že v torek opozorilo, da bi bile kakršne koli sankcije proti Krimu razumljene kot "politična diskriminacija" Rusije in njenih državljanov, je poročal RT.com

Nove sankcije sprejela tudi Kanada
Nove sankcije proti Rusiji je v petek sprejela tudi Kanada, uperjene pa so predvsem proti naftnemu in plinskemu sektorju ter 20 ruskim politikom in vodjem proruskih upornikov na vzhodu države.

Ostre sankcije EU-ja začele veljati
Ameriške in kanadske sankcije sledijo podobnim, ki jih je v četrtek uvedel EU in so začele veljati danes. Prepovedana so vsa evropska vlaganja na Krimu ali v Sevastopolu, evropska podjetja in podjetja s sedežem v EU-ju pa ne smejo več kupovati nepremičnin na Krimu, financirati tamkajšnjih podjetij ali zagotavljati storitev zanje. Evropski turistični operaterji ne smejo več nuditi storitev na Krimu, evropske ladje za križarjenja pa se ne smejo ustavljati v tamkajšnjih pristaniščih razen v nujnih primerih.

Podjetja iz EU-ja ne smejo izvažati dobrin in tehnologij za promet, tehnologijo in energetski sektor. Skupno je Bruselj zamrznil premoženje 28 podjetij in organizacij, 132 posameznikom pa je EU zamrznil bančne račune in jih uvrstil na seznam oseb, ki imajo prepovedan vstop v Unijo.

Padec rublja
Zaradi sankcij Zahoda je strmo padla vrednost ruskega rublja. Kot je dejal ruski predsednik Vladimir Putin, si je po prvotnem padanju rubelj nekoliko opomogel in se vrnil na raven okoli 60 rubljev za dolar. Po Putinovih besedah je na njegov padec najbolj vplivalo znižanje cen nafte, obljubil je zmanjšanje odvisnosti ruskega proračuna od naftnih prihodkov. Zagotovil je, da je ruska državna blagajna primerno napolnjena in da devizne rezerve okoli 340 milijard evrov zadoščajo za rešitev glavnih socialnih vprašanj in diverzifikacijo gospodarstva.

Obama pohvalil reformo
Sicer pa je ameriški predsednik Obama na zadnji novinarski konferenci, preden se z družino za praznike odpravi na Havaje, pohvalil lastno zdravstveno reformo in pomoč avtomobilski industriji, ki je dokončno rešena državne pomoči in ustvarja dobiček. Zagotovil je, da si bo zadnji dve leti na položaju neutrudno prizadeval za izboljšanje življenja Američanov.

Hekerjem napovedal "proporcionalni odgovor"
Spregovoril pa je tudi o računalniškem vdoru domnevno severnokorejskih hekerjev v računalniški sistem družbe Sony. Potrdil je, da je FBI res ugotovil, da je za napade odgovoren Pjongjang, in napovedal proporcionalen odgovor ZDA v času in na kraju, ki bo ustrezal njemu. Kot je dejal, sočustvuje s podjetjem Sony, ki je odpovedalo prikazovanje filma The Interview, vendar si želi, da bi ga predtem vprašali o njegovem mnenju. Hekerji bodo vdirali v računalniške sisteme in vlada bo storila vse, da jih prepreči, ne morejo pa dovoliti, da lahko neki diktator vsiljuje cenzuro v ZDA.

Posledice za Sony so resne, vendar pa je Obama odsvetoval spremembe vzorcev vedenja zaradi takšnih groženj. Kljub temu ni povedal, ali si bo film sam ogledal, čeprav ima rad oba glavna igralca, Setha Rogena in Jamesa Franca.

Izboljšanje odnosov s Kubo
Obama, ki je v sredo napovedal zgodovinski začetek izboljšanja odnosov s Kubo, potem ko sta državi izmenjali zapornike, je izrazil zadovoljstvo, da je Kuba izpustila tudi več kot 50 političnih disidentov. Ob tem pa je priznal, da je v Havani še vedno režim, ki zatira lastno ljudstvo, zato ne pričakuje nobenih sprememb čez noč. "Globoko v kosteh pa čutim, da če si 50 let delal isto in se ni nič spremenilo, potem moraš poskusiti nekaj drugega."

To, da se bo Kuba odprla svetu oziroma ameriškim obiskovalcem, kot so cerkvene skupine, bo po njegovem mnenju le pripomoglo k povečanju možnosti za pozitivne spremembe. Glede ugibanj o možnosti njegovega obiska Havane oziroma obiska kubanskega predsednika Raula Castra v Washingtonu pa je dejal, da tega še ni v kartah. "Videli bomo, kako se bodo zadeve razvijale v prihodnjih letih. Sem sorazmerno mlad in enkrat bom dobil priložnost obiskati Kubo. Ne načrtujemo pa kakšnih obiskov v kratkem času," je dejal Obama.

Obama: Življenje temnopoltih ljudi v ZDA se je izboljšalo
Pred koncem novinarske konference je spregovoril še o rasnih odnosih v ZDA ob zadnjih protestih proti policijskemu nasilju, ki zahteva številna življenja neoboroženih temnopoltih ljudi. Dejal je, da se je življenje temnopoltih Američanov v zadnjih letih izboljšalo tako kot za vse druge, vendar pa prepad med belo in črno Ameriko ostaja. Gre za dediščino suženjstva in rasizma, ki pa ne sme biti izgovor in za večino temnopoltih ni. Zavzel se je za spremembe v policijskem pristopu, za kar je tudi ustanovil posebno komisijo, ki si prizadeva za to.