Predsednik ZDA Obama je zagotovil, da Snowdna ne bodo lovili z vojaškimi letali. Ni pa Obama omenil brezpilotnih letal, ki jih njegova administracija tako rada uporablja. Foto: EPA
Predsednik ZDA Obama je zagotovil, da Snowdna ne bodo lovili z vojaškimi letali. Ni pa Obama omenil brezpilotnih letal, ki jih njegova administracija tako rada uporablja. Foto: EPA
Aeroflot Airbus A330 - let Moskva - Havana
Napovedovali so, da bo Snowden že v ponedeljek poletel iz Moskve v Havano, a "žvižgač" še naprej ostaja na Šermetjevu. Foto: Reuters

Obama, ki v Senegalu začenja svojo prvo uradno turnejo po afriških državah, se v Dakarju ni mogel izogniti vprašanjem o veliki vohunski aferi, ki jo je razkrinkal nekdanji sodelavec NSA-ja in CIE Snowden in s tem vrgel temno luč na preradovednega "svetovnega policaja".

Letala s Snowdnom ne bodo prestregli
Ameriški predsednik je zagotovil, da ZDA ne bodo poskusile prestreči letala, s katerim bi Snowden zapustil Rusijo, kjer je brez veljavnega potnega lista trenutno ujetnik moskovskega letališča Šermetjevo, kamor je priletel iz Hongkonga.

"Ne bom poslal lovskih letal, da bi ulovil 29-letnega hekerja," je bil neposreden Obama, ki pa "žvižgača" znova ni hotel imenovati z imenom. Ob tem pa je zagotovil še, da glede izročitve ubežnika ni govoril ne s kitajskim ne z ruskim predsednikom, saj se ne namerava vtikati v pravna vprašanja, je vztrajal Obama.

Predsednikov ne kliče zaradi izročitev
"Osebno nisem poklical predsednika Šija niti predsednika Putina, to pa zaradi tega, ker, prvič, mi tega ni treba. Drugič, s Kitajsko in Rusijo imamo veliko opravkov in poslov in nočem, da en primer osumljenca, za katerega želimo, da nam ga izročijo, postane tako pomemben, ko bom moral začeti obračati in trgovati s kopico drugih pomembnejših vprašanj," je Obama izrecno zavrnil, da se bo neposredno vpletel v lov na trenutno najbolj iskanega moža ZDA.

Brez veljavnega potnega lista
Snowdnovo razkritje nadzorovanja podatkov o telefonskih pogovorih in spletni komunikaciji v ZDA ter po svetu je v zadrego spravilo prvo svetovno velesilo, ki je proti 29-letnemu analitiku vložila obtožnico, ki ga bremeni izdajanja državnih skrivnosti in vohunjenja. Usoda "žvižgača", ki je potrdil strahove o ameriški sli po popolnem nadzoru spleta, je zadnje tedne ena glavnih svetovnih novic, kar pa samemu Snowdnu ne pomaga pretirano.

Z vložitvijo obtožnice so ZDA tudi preklicale veljavnost Snowdnovega potnega lista, kar mu zdaj preprečuje, da bi se lahko iz tranzitnega dela letališča Šermetjevo odpravil v kakšno izmed varnejših latinskoameriških držav (Kuba, Venezuela, Ekvador).

Rešitev - politični azil, a kje?
Snowden že vse od nedeljskega prihoda v Moskvo ždi na mednarodnem tranzitnem delu letališča in čaka na politično rešitev - ugoditev prošnje za politični azil. O političnem azilu odkrito razmišlja Ekvador, a v Quitu tudi ne skrivajo, da vodstvo države tehta koristi in škodo, če bi Snowdnu podarili zatočišče pred ameriško roko pravice. Po zadnjih informacijah iz Moskve Snowdna tako ni niti na današnjem poletu Moskva-Havana.