Snowden je na moskovsko letališče Šeremetjevo pripotoval v nedeljo. Foto: EPA
Snowden je na moskovsko letališče Šeremetjevo pripotoval v nedeljo. Foto: EPA
Edward Snowden
Snowden je ostal brez potnega lista in s statusom begunca. Foto: EPA
Dopisnika o primeru Snowden
Snowden ne more kupiti letalske vozovnice

Nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je izdal podrobnosti o spornem ameriškem nadzoru nad komunikacijami, je po navedbah letališkega osebja že četrti dan v tranzitnem predelu letališča.

30-letni Američan je ostal brez veljavnega potnega lista, saj so mu ga ZDA preklicale, kar pomeni, da ne more izkazati svoje identitete, kupiti letalske vozovnice in tako tudi odpotovati.

Washington od Moskve zahteva izročitev "izdajalca skrivnosti". Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek to možnost zavrnil, češ da je Snowden "svoboden mož", ki ni nikoli prečkal ruske meje in v Rusiji ni storil nikakršnega prekrška.

Ker se Snowden zadržuje v tranzitnem območju letališča, namreč ni šel skozi rusko mejno kontrolo. Putin je vseeno pozval prva moža ruske in ameriške tajne službe, naj preučita primer. Obenem je zavrnil namige, da Rusija Snowdna načrtno zadržuje na letališču in da ga tam zaslišujejo ruski vohuni.

Ruska letalska družba Aeroflot je sporočila, da Snowden ni rezerviral sedeža na nobenem izmed njihovih letov, načrtovanih za prihodnje tri dni. Aeroflot sicer leti iz Moskve na Kubo, Snowden pa na svoji domnevni poti do Ekvadorja nima veliko druge izbire, če ne želi potovati prek držav, ki bi ga verjetno izročile ZDA.

Žvižgač s statusom begunca
Prvi mož spletne strani WikiLeaks Julian Assange, ki Snowdnu pomaga pri begu, medtem ko je sam ujet na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je pred tem sporočil, da je Snowden Hongkong zapustil s pomočjo dokumenta, ki dokazuje, da mu je Ekvador podelil poseben status begunca. Ni pa jasno, ali lahko s tem dokumentom tudi nadaljuje potovanje.

Ekvador na Snowdnovo prošnjo za podelitev azila še ni odgovoril. Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je poudaril, da bi lahko odločanje o prošnji trajalo več tednov.

"Za odločitev v primeru Assangea smo potrebovali dva meseca, zato ne pričakujte, da bomo odločitev sprejeli prej," je opozoril. Sicer pa je Patino zagovarjal dejanje Snowdna, za katerega pravi, da "osvetljuje" načine delovanja ZDA.

Medtem je Venezuela sporočila, da Američan pri njih ni zaprosil za azil. Je pa venezuelski predsednik Nicolas Maduro poudaril, da bi Venezuela takšno prošnjo, če bi jo prejela, preučila. Venezuela je ena izmed držav, ki se omenja kot morebiten cilj Snowdna.

Z nekdanjim ameriškim analitikom sicer potuje predstavnica WikiLeaksa Sarah Harrison, ki jo pri WikiLeaksu označujejo za novinarko in pravno podpornico, čeprav nima pravne izobrazbe. Harrisonova je bila praktikantka britanskega centra za raziskovalno novinarstvo, kjer je tudi spoznala Assangea. Od tam je prestopila k WikiLeaksu.

Dopisnika o primeru Snowden
Snowden ne more kupiti letalske vozovnice