Obama je bil poln hvale na račun Clintonove. Foto: Reuters
Obama je bil poln hvale na račun Clintonove. Foto: Reuters
Filadelfija
Clintonova se je pridružila Obami na odru. Foto: Reuters
Obama na demokratski konvenciji
Obama nagovoril demokratsko konvencijo

Obama je nagovoril udeležence demokratske konvencije v Filadelfiji in vneto podprl Clintonovo v boju za predsednico ZDA proti republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu. Demokrate je pozval, naj podprejo in ji omogočijo, da konča delo, ki ga je sam začel pred osmimi leti.

"Še nikoli ni bil moški ali ženska, ne jaz ne Bill (Clinton) - nihče ni bolj usposobljen kot Hillary Clinton, da postane predsednik Združenih držav," je dejal Obama navdušeni množici. "Danes vas prosim, da storite za Hillary Clinton, kar ste storili zame. Prosim vas, da jo ponesete na enak način, kot ste mene," je dodal.

Po njegovem mnenju ni pomembno, kako težka in zahtevna je naloga, saj Clintonova besede poraz preprosto ne prizna.

Obama je bil tekmec Clintonove v napetem boju za demokratsko predsedniško nominacijo leta 2008 in pozneje po zmagi na volitvah postal prvi temnopolti predsednik ZDA. V prvem mandatu je bila Clintonova njegova državna sekretarka, v torek pa se je zapisala v zgodovino, ko je postala prva ženska predsedniška kandidatka kakšne velike stranke v ZDA.

"Amerika je že velika"
V svojem govoru se je Obama obregnil v Trumpovo geslo in obljubo, da bo Ameriko znova naredil veliko. "Amerika je že velika. Amerika je že močna. In obljubim vam, naša moč, naša veličina ni odvisna od Trumpa," je dejal.

"Ameriških sanj ne more zadržati noben zid," je posvaril pred Trumpovim pesimizmom in okrcal njegovo napoved, da bo na jugu ZDA na meji z Mehiko zgradil zid, da bi preprečil prihod nezakonitih priseljencev.

Republikanski nasprotniki predstavljajo Clintonovo kot insajderko v Washingtonu, ki bo ob morebitni zmagi pomenila tretji mandat, kot sami pravijo, Obamove zgrešene politike. Ta je v govoru omenil napredek v osmih letih njegovega predsedovanja, med drugim gospodarsko okrevanje po recesiji, reformo zdravstvenega zavarovanja in uboj vodje Al Kaide Osame bin Ladna leta 2011.

Vseeno je izrazil razumevanje za skrbi rojakov, ki so nezadovoljni zaradi politične krize, rasnih razlikovanj in počasnega gospodarskega okrevanja. Po njegovih besedah obstajajo koščki Amerike, ki si nikoli niso opomogli zaradi zapiranja tovarn, in ljudje, ki so bili ponosni na trdo delo in skrb za svoje družine, se zdaj počutijo pozabljene.

Po Obamovem govoru se mu je na odru pridružila tudi Clintonova, s katero sta se objela in mahala množici delegatov. Četrti dan bo konvencija dosegla vrhunec, ko bo imela svoj govor še Clintonova, ki bo sprejela predsedniško nominacijo.

Obama na demokratski konvenciji
Obama nagovoril demokratsko konvencijo