Clintonovo in Kaina prihodnji teden čaka demokratska konvencija v Filadelfiji. Foto: Reuters
Clintonovo in Kaina prihodnji teden čaka demokratska konvencija v Filadelfiji. Foto: Reuters
Tim Kaine
Kaine ima tri otroke z ženo Anne Holton, ki je hči nekdanjega guvernerja Virginije. Foto: EPA

Kaine je v petek zvečer prejel telefonski klic Clintonove, ki mu je ponudila podpredsedniško kandidaturo, kar je sprejel in nato prek Twitterja sporočil, da je počaščen ob izbiri. Po besedah Clintonove je Kaine človek, ki se je vse življenje bojeval za druge. Oba bosta prihodnji teden potrjena na demokratski nacionalni konvenciji v Filadelfiji.

58-letni Kaine tekoče govori špansko, s čimer bi lahko 68-letni Clintonovi pomagal ohraniti podporo med volivci latinskoameriškega rodu, ki postajajo vse močnejše volilno telo. Pred izvolitvijo v senat je bil predsednik Nacionalnega odbora demokratske stranke.

Namig Obame
K izbiri je pripomogla tudi podpora predsednika države Baracka Obama, ki je nekdanji državni sekretarki namignil, da bi bil Kaine močan kandidat, saj prihaja iz južne države, kjer se krepi podpora demokratski stranki, čeprav še naprej ostaja pretežno konservativna.

Levo krilo v demokratski stranki si je za podpredsedniško kandidaturo sicer želelo senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren ali senatorja iz Ohia Sherroda Browna, vendar pa Clintonova ničesar ne prepušča naključju in ne tvega po nepotrebnem.

Potem ko si je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump za svojega podpredsedniškega kandidata izbral socialno zelo konservativnega guvernerja Indiane Mika Pencea in je Clintonova že pridobila podporo junaka levice senatorja Bernarda Sandersa, se je odločila za obliž na rani nizke podpore med belopoltimi moškimi.

Izkušnje sodelovanja z republikanci
Clintonova je prepričana, da bo Kaine pomagal, ker je dokazal, da lahko zmaguje v konservativnem okolju, kot župan Richmonda, guverner Virginije in senator pa se je že dokazal s sodelovanjem tudi z republikanci.

Kaine velja za dobrega poznavalca mednarodne politike, ker sedi v senatnem odboru za mednarodne odnose, prav tako pa tudi v odboru za obrambo in odboru za proračun.

Donald Trump, ki je v četrtek na republikanski nacionalni konvenciji v Clevelandu tudi uradno postal predsedniški kandidat, je v odzivu na izbiro Clintonove sporočil, da so demokrati zdaj izbrali dva "insajderja", zato je Američane pozval, naj ne omogočijo tretjega mandata Obame.