Trump se je na torkovo dogajanje na konvenciji vključil prek videopovezave. Foto: Reuters
Trump se je na torkovo dogajanje na konvenciji vključil prek videopovezave. Foto: Reuters
Donald Trump mlajši, Ivanka Trump, Eric Trump in Tiffany Trump
Donaldovi otroci se veselijo očetove potrditve za predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Mike Pence
Le nekaj minut po potrditvi Trumpa za predsedniškega kandidata je bil za podpredsedniškega kandidata potrjen guverner Indiane Mike Pence. Foto: Reuters
Trump uradno predsedniški kandidat

Uradna potrditev, ki jo izrekel predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan, je sledila javni razglasitvi glasovanja v posamezni zvezni državi, zmaga pa je bila jasna, že ko je Trumpov sin Donald Trump mlajši kot predstavnik delegacije zvezne države New York sporočil glasove New Yorka, s čimer je postalo znano, da je Trump prejel več kot 1.237 glasov, kolikor jih je bilo potrebnih za nominacijo."Imam čast, da te pošljem čez rob," je dejal Trump mlajši in v dvorani se je razglegel huronski aplavz.

Zdaj je žogica na strani Trumpa, ki mora še uradno sprejeti nominacijo, kar naj bi se zgodilo v četrtek. Le nekaj minut po Trumpovi potrditvi so delegati potrdili tudi Mika Pencea za podpredsedniškega kandidata.

Ostre kritike na račun Clinotonove: "Zaprite jo!"
Torkov dan na konvenciji je potekal pod geslom "Naj Amerika znova deluje" (Make America Work Again), večino govornikov pa je ost kritike uperila zoper Hillary Clinton, najverjetnejšo demokratsko kandidatko, s katero se bo Trump spopadel za vstop v Belo hišo. Guverner New Jerseyja Chris Christie, sicer nekdanji tožilec, je izvedel navidezno sojenje proti Clintonovi, pri čemer je zbrana množica vpila: "Zaprite jo," poroča BBC. Podobno se je dogajalo že v ponedeljek, na kar se je Clintonova odzvala, da gre za preseganje vseh meja dobrega okusa. "To ni normalno politično obnašanje, da se nasprotnika pošilja v zapor," je privržencem sporočila Clintonova. Govorniki so jo res obtoževali vsega, kar je zlega na svetu, in zahtevali, da se obleče v zaporniška oblačila.

Melanijin govor še vedno odmeva
Še vedno pa odmeva ponedeljkov nastop Donaldove žene Melanie Trump, katere deli govora so bili skoraj enaki besedam Michelle Obama leta 2008. Iz Trumpovega štaba so sporočili, da zaradi govora ni nihče izgubil službe, k čemur je pozval nekdanji vodja kampanje Corey Lewandowski, ki zdaj dela za CNN. Guverner New Jerseyja Chris Christie je zatrdil, da ni nobene možnosti, da bi Melania prepisala govor.

Anita McBride z ameriške univerze je povedala, da so zamočili ljudje, ki so ji pripravili govor. Ta je bil po njenem mnenju večinoma imeniten, še posebej, ko je govorila o ljubezni do ZDA, pomiritvi republikanske stranke in svoji priseljenski izkušnji.

Trump je na konvenciji navzoč drugače kot njegovi predhodniki
Trump je sicer tudi v torek kršil protokol. Običajno so namreč kandidati na konvencijah uživali v pohvalah na svoj račun in se na sami konvenciji pojavili le na koncu, ko so prejeli nominacijo. Trump pa se je najprej v ponedeljek na odru pojavil ob ženi Melaniji, na torkovo dogajanje pa se je prek videopovezave vključil iz svojega Trump Towerja v New Yorku. Kot je dejal, je čas za nadaljevanje poti do Bele hiše in zmago nad Clintonovo. Uradni govor na konvenciji bo imel v četrtek zvečer.

Trump uradno predsedniški kandidat