V New Orleans se počasi vračajo prebivalci. Foto: EPA
V New Orleans se počasi vračajo prebivalci. Foto: EPA
George Bush
Bush je kmalu obiskal prizadeto območje, odziv agencij na katastrofo pa je bil - katastrofalen. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je napovedal, da bo New Orleans obiskal do konca leta. Foto: EPA

Minevajo štiri leta, odkar je orkan Katrina uničeval vse na svoji poti po Mehiškem zalivu od Teksasa do Floride. Takrat jo je najbolj skupil ravno New Orleans. Orkan z vetrovi 200 kilometrov na uro je povzročal velikanske valove in nalive, zaradi katerih je, potem ko so popustili nasipi, zalilo okoli 80 odstotkov "Big Easyja", kot ljubkovalno imenujejo mesto.

Katrina, najdražji orkan
Življenje je izgubilo 1.836 ljudi, nastala škoda pa je znašala 81,2 milijarde dolarjev. Čeprav je bila Katrina po moči šele šesti, po številu žrtev pa peti orkan v zgodovini ZDA, je postal najdražji.

Dodaten udarec za prebivalce mesta, ki so bili večinoma prisiljeni zapustiti mesto, je bil počasen odziv zveznih oblasti na razdejanje. Takratni predsednik ZDA George Bush in njegova administracija sta bila deležna številnih kritik.

Obama storil veliko, obljublja še več
Bushevemu nasledniku, Baracku Obami, tudi politični nasprotniki priznavajo, da je storil veliko za obnovo prizadetega območja. V pol leta so sprostili denar za 75 javnih projektov, kot so knjižnice, šole in univerze, administracija je imenovala nov neodvisni odbor in nastavila svetovalca za obnovo ter ukinila pravilo, ki je Zvezni agenciji za ukrepanje v izrednih razmerah (FEMA) prepovedala gradnjo na primer gasilskih postaj na ogroženih območjih.

Zaostanki pri obnovi nastajajo tudi zaradi prepirov z birokracijo FEME in lokalnimi uradniki. Obnovo je dodatno upočasnila svetovna gospodarska in finančna kriza.

"Lekcije iz preteklosti - ključ za boljšo prihodnost"
"Nihče izmed nas ne more pozabiti, kako smo se počutili, ko so vetrovi udarjali ob obalo, ko je voda začela naraščati, Američani pa so ostali na strehah in na stadionih. Več kot tisoč ljudi je umrlo, več kot milijon jih je moralo zapustiti svoje domove. Skupnosti ob obali zaliva so za vedno spremenjene," je med tedenskim nagovorom dejal Obama.

Priznal je, da obnova kljub zadnjim ukrepom za pospešitev ni bila tako hitra, kot bi morala biti. "A lekcije iz preteklosti lahko pomenijo ključ za boljšo prihodnost. Skupaj lahko zagotovimo, da bo dediščina te grozne nevihte država, ki je varnejša in bolje pripravljena na izzive, ki lahko pridejo," je dodal.

Dela ne manjka
V New Orleans se je do zdaj vrnila približno polovica od 460.000 prebivalcev. Revni deli mesta so večinoma še vedno zapuščeni. Brezposelnost je, ker se polovica prebivalstva še ni vrnila na domove, nižja, dela pa zaradi številnih projektov obnove ni težko najti.

Nekaj fotoutrinkov razdejanja v New Orleansu pred štirimi leti.