Posvet pri predsedniku naj bi prevetril in izboljšal ameriške obveščevalne službe. Foto: EPA
Posvet pri predsedniku naj bi prevetril in izboljšal ameriške obveščevalne službe. Foto: EPA
Barack Obama
Barack Obama je nezadovoljen z usklajevanjem med službami, kar gre pripisati tudi (pre)številnim samostojnim agencijam. Foto: EPA
Obama oštel varnostne agencije

Obama se je v torek sešel z odgovornimi za varnostno politiko ZDA, ki so ga seznanili z ukrepi za izboljšanje varnosti pred terorističnimi napadi, potem ko je nigerijski terorist skušal na božični dan razstreliti potniško letalo nad Detroitom.

"Obveščevalcem ni uspelo povezati točk. To je nesprejemljivo in tega ne bom prenašal," je vodjem kar 16 različnih varnostno-obveščevalnih služb zabičal Obama, ki je v nenavadno ostrem in jasnem tonu poudaril, da na varnostnem področju ne sme biti nobenih napak.

Nigerijec na širšem seznamu nezaželenih
Obama je po incidentu v Detroitu, ko 23-letnemu Nigerijcu Umaru Faruku Abdulmutalabu ni uspelo razstreliti letala družbe Northwest na poti iz Amsterdama, ukazal revizijo postopkov varnostnih pregledov potnikov na letališčih in revizijo vodenja protiterorističnih seznamov. Abdulmutalab je bil namreč uvrščen na širši seznam 550.000 ljudi, ki so osumljeni povezav s teroristi, vendar pa mu je vseeno uspelo priti na letalo z razstrelivom v spodnjih hlačah.

Človeške napake v poplavi informacij
Vodje posameznih služb so 44. ameriškemu predsedniku skušali razložiti, kako se je lahko to zgodilo, čeprav so imeli na voljo zelo natančne podatke o Faruku in njegovih namenih. "Prišlo je do človeških napak in do še nekaterih drugih. Sistem moramo okrepiti," je dejal John Brennan, namestnik svetovalca predsednika Obame za državno varnost, ki je 25 let delal za Cio.

ZDA imajo trenutno 16 različnih tajnih in varnostnih služb, ki velikokrat tekmujejo med seboj, nad njimi bedi trojica organov, ki morajo delo usklajevati. Brennan je poudaril, da so v nasprotju z napadi 11. septembra tokrat informacije krožile med službami, a jih niso sestavili v celoto. "V sistem redno prihaja na milijone informacij. Vzpostaviti moramo sistem, ki bo izpostavil resnično pomembne stvari."

Guantanamo se bo še naprej praznil
Obama je ponovil, da bodo teroriste Al Kaide še naprej napadali vsepovsod, kjer bodo skušali pognati korenine, kot to zdaj delajo v sodelovanju z vlado v Jemnu, kjer je Abdulmutalab dobil navodila za ponesrečen napad. Ostro pa je zavrnil kritike odločitve, da zapre taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Ujetnikov nekaj časa sicer ne bodo pošiljali v Jemen, vendar je zagotovil, da bodo "Gitmo" zaprli, ker je madež na ameriškem ugledu in sredstvo za novačenje teroristov.

Na srečanju z Obamo so med drugimi sodelovali državna sekretarka Hillary Clinton, obrambni minister Robert Gates, pravosodni minister Eric Holder, ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano, minister za energijo Steven Chu, nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dennis Blair, svetovalec za državno varnost James Jones, direktor Cie Leon Panetta in direktor FBI Robert Mueller.

Napadi in priporočila opozicije
Medtem republikanci še naprej napadajo demokratsko administracijo, ker naj bi boju proti terorizmu posvečala premalo pozornosti. Pri napadih na Obamo je najostrejši nekdanji podpredsednik Dick Cheney.

Prizanesljivejši je Thomas Kenny, republikanec in eden izmed avtorjev poročila o napadih 11. septembra, ki je dejal: "Opazili smo, da sistem ne deluje pravilno, kar je dojel tudi predsednik, in zdaj si prizadevamo, da bi ga izboljšali. Na koncu koncev se lahko zahvalimo Bogu, da ni bil nihče poškodovan. Atentator nam je celo naredil uslugo - zdaj smo budnejši."

Obama oštel varnostne agencije