Ameriški skavti razmišljajo o spremembi svoje diskriminatorne politike. Foto: Reuters
Ameriški skavti razmišljajo o spremembi svoje diskriminatorne politike. Foto: Reuters
Skavti med nošenjem ameriške zastave. Foto: Reuters

V intervjuju za CBS je voditelj vprašal predsednika Obamo, ali meni, da bi morali biti skavti odprti za istospone. "Da," je odgovoril Obama preprosto.
Ko ga je voditelj prosil, ali lahko pojasni, je predsednik, ki podpira pravico istospolnih do poroke, dejal, da bi morali imeti geji in lezbijke pravico do udejstvovanja v "vseh institucijah". "Moje stališče je, da bi morali imeti geji in lezbijke enak dostop in priložnosti kot vsi drugi, v vsaki instituciji in v življenju."
"Skavti so krasna ustanova, ki promovira mlade in jim ponuja priložnosti in vodstvo, ki jim bo prišlo prav do konca življenja, in mislim, da ne bi smeli tega nikomur odreči,"
meni Obama.

Predsednik velik zagovornik istospolnih
Po vse glasnejših kritikah skupin za pravice istospolnih in nekdanjih istospolnih skavtov bo izvršni odbor ameriških skavtov (Boy Scouts of America) v sredo glasoval, ali naj umaknejo prepoved, ki so jo komaj lani znova potrdili. Organizacija je prejšnji mesec sporočila, da razmišlja o koncu prepovedi na državni ravni, odločitev o sprejemanju istospolnih skavtov in skavtskih vodij pa prepušča svojim lokalnim organizacijam.

Odkar je nastopil svoj položaj, je Obama dal vrsto pobud za zmanjšanje diskriminacije istospolnih, vključno s koncem t. i. politike "ne sprašuj, ne povej", ki je prepovedovala odkritim istospolnim služenje v vojski. Predsednik se je postavil tudi po robu zakonu o "obrambi zakona", ki je prepovedoval poročenim istospolnim parom enake ugodnosti, kot jih imajo heteroseksualni zakonci.

Obama je svojo trdno podporo istospolnim izkazal tudi v svojem drugem inavguracijskem nagovoru 21. januarja.