Obama se s Salmanom do zdaj še nikdar ni sešel. Foto: EPA
Obama se s Salmanom do zdaj še nikdar ni sešel. Foto: EPA
Prvi par ZDA je v Riad priletel naravnost iz Indije. Foto: EPA
Ameriški državni sekretar John Kerry in Obama z novopečenim kraljem. Foto: EPA

O mrtvih samo dobro, pravi stari rek, a po petkovi smrti dolgoletnega kralja Abdulaha so svetovni mediji objavili kar nekaj kritičnih člankov na temo represivnega režima, ki mu tudi obglavljanje zaradi manjših zločinov ni tuje. ZDA očitno težav s Savdsko Arabijo, od koder je prihajala večina napadalcev 11. septembra in od koder izvira najskrajnejša struja islama, (še vedno) nimajo.

Obama je namreč le štiri dni po prisegi novega kralja, Abdulahovega 79-letnega brata Salmana, skupaj s 26-člansko delegacijo (v njej sta med drugimi Condoleezza Rice in John McCain) že na obisku v Riadu - da bi osebno čestital novookronanemu kralju, sta z ženo Michelle celo skrajšala svoj obisk v Indiji in si tako nista ogledala slovitega "spomenika ljubezni" Tadž Mahala.

Kaj Obamov obisk pomeni? Pomeni predvsem, da ZDA ostajajo neločljivo in brezpogojno povezane s svojo največjo zaveznico na Bližnjem vzhodu, na katero jih že več kot pol stoletja vežejo strateški položaj, energetski trg, orožarski posli in protiteroristična prizadevanja (kakor koli ironično to že zveni, glede na to, da se iz naftno bogate Savdske Arabije steka večina sredstev za najrazličnejše skrajneže).

Ključna zaveznica
Bela hiša je sporočila, da je glavni razlog Obamovega obiska "izkazati spoštovanje islamski državi, ključni ameriški zaveznici". "Prepričan pa sem, da se bosta ob tej priložnosti dotaknila tudi nekaterih glavnih tem, pri katerih tesno sodelujemo s Savdsko Arabijo," je novinarjem povedal Obamov namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes. James B. Smith, dolgoletni ameriški ambasador v Riadu, pa: "Kralja Salmana poznamo. Petdeset let je bil guverner Riada. Zato v odnosih med Ameriko in Savdsko Arabijo ne vidim nobenih razpok."

Med temi temami bi lahko bile kampanja proti Islamski državi (IS) v Iraku in Siriji ter napeta situacija v Jemnu, kjer so uporniki de facto strmoglavili proameriškega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. Savdska Arabija je tudi druga največja proizvajalka surove nafte in igra ključno vlogo pri določanju globalnih cen nafte, prav Savdijci pa so šli z nižanjem cen nafte najbolj na roko Obami pri pritiskih na ključna ameriška nasprotnika Iran in Rusijo.

V Riad
Obama sicer ni edini visoki državnik, ki je v zadnjih dneh romal v Riad na srečanje z novim kraljem - pri njem so bili že voditelji Velike Britanije, Francije, Japonske in Rusije, in to kljub nenaklonjenosti javnosti, ki na Savdsko Arabijo gleda precej bolj skeptično. Država, v kateri ženske ne smejo nikamor brez moškega spremljevalca in ne smejo voziti avtomobila, ima namreč, milo rečeno, problematičen sloves, kar se tiče človekovih pravic.

In čeprav je bil njen predstavnik v prvih vrstah pariškega shoda v podporo ubitim karikaturistom Charlie Hebdoja in pravici do svobode govora, so savdski mediji vse prej kot svobodni. V zadnjem času je veliko pozornosti deležen savdski blogar Raif Badawi, ki so ga oblasti zaradi žalitve islama obsodile na tisoč udarcev in deset let zaporne kazni. "Človekove pravice so tema, ki jo redno načenjamo s Savdsko Arabijo, zato je to na splošno nekaj, kar je na našem dvostranskem dnevnem redu," pravi Rhodes, ki pa pravi, da ni pooblaščen za komentiranje posameznih primerov.

Brez obsodb
Kar pomeni, da tudi ni za pričakovati ameriškega komentarja na temo ostrih kazni, med katerimi so tudi smrtne kazni z obglavljanjem. Novi kralj se niti še ni dobro namestil na prestolu, pa je že nadziral svoje prvo obglavljanje - pa čeprav so bili dokazi proti Mousiju Al Zahraniju, učitelju, obsojenemu zaradi domnevnih spolnih napadov svojih učenk, trhli. Al Zahrani je vseskozi vztrajal, da je nedolžen, kralja Abdulaha je lani prosil za posredovanje, njegovi svojci pa oblasti niso prepričali niti z dokazi, da so bili nekateri napadi na omenjena dekleta izvedeni v času, ko je bil Al Zahrani že zaprt. Al Zahranijevo obglavljenje so obsodili tudi pri organizaciji Amnesty International.

Novi kralj Salman velja za celo manj zainteresiranega za družbene reforme kot njegov pokojni brat, ki je v času svoje vladavine podprl nekatere zmernejše reforme.

Obama je pred obiskom Savdske Arabije sicer spregovoril o pogostih kršitvah človekovih pravic v kraljevini in priznal, da ameriško vzdrževanje tesnih stikov s Savdsko Arabijo kljub omenjenim kritikam pogosto spravlja ameriške zaveznice v nelagodje. "Včasih moramo postaviti na tehtnico našo potrebo po razpravljanju s Savdijci o človekovih pravicah z bolj neposrednimi skrbmi, ki jih imamo glede protiterorizma ali regionalne stabilnosti," Obama ni pustil dvoma, kje so ameriške prioritete.