Administracija Obame za to jesen načrtuje vrsto ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Foto: EPA
Administracija Obame za to jesen načrtuje vrsto ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Foto: EPA
Barack Obama
Infrastrukturni načrt potrebuje še potrditev kongresa, kjer bo imel Obama zelo težko nalogo pri prepričevanju kongresnikov. Foto: EPA

Z novimi vlaganji v infrastrukturo, ki naj bi pomenila tudi spodbudo za pešajoče ameriško gospodarstvo, želijo Američani posodobiti ceste, železnice in letališča. Prav infrastruktura je dolgo časa veljala za podhranjeno, obnovili pa naj bi jo tudi s pomočjo posebne infrastrukturne banke, ki naj bi združila zasebni, zvezni in krajevni kapital.

Zgradili bomo 240.000 kilometrov naših cest - dovolj, da šestkrat obkrožimo svet. Položili bomo in vzdrževali 6.400 kilometrov naših železnic - dovolj od obale do obale, obnovili bomo 240 kilometrov letaliških stez in posodobili sistem zračnega prometa, da bi skrajšali čas potovanja in zamude za ameriške potnike," je dejal ameriški predsednik na delavskem shodu v Milwaukeeju in za vsako svojo misel požel aplavz.

Obama je prepričan, da njegov obsežni načrt ne bo samo ustvaril nova delovna mesta, ampak bo tudi okrepil in poživil delovanje gospodarstva. Po podatkih prometnih strokovnjakov naj bi za vsako milijardo dolarjev vložka v infrastrukturo ustvarili 35.000 zaposlitev.

Infrastrukturni načrt pa še ni vse, kar namerava Obama napovedati ta teden, saj bo že v sredo v govoru v Clevelandu v Ohiu oznanil načrt, po katerem bi z davčnimi olajšavami v višini sto milijard dolarjev spodbudili raziskave in razvoj v ameriških podjetjih. Do olajšav bodo upravičena podjetja, ki razvijajo nove tehnologije in s tem ohranjajo delovna mesta.

Kritike v republikanskih in gospodarskih krogih
Gospodarstveniki so zadržano sprejeli predsednikov načrt in ne pričakujejo, da bi napovedani vložki prinesli večji premik v 13,2 tisoč milijard vrednem ameriškem gospodarstvu. Hkrati poudarjajo, da vlaganja v infrastrukturo po navadi ne pomenijo hitre spodbude za gospodarstvo.

Obamov načrt je takoj sprožil kritike tudi pri njegovih nasprotnikih v republikanskih vrstah in republikanski senator John McCain ga je označil za sveženj spodbud, ki je bil "skrpan v zadnjem trenutku".

"Ne potrebujemo še več vladnega zapravljanja - narediti moramo konec washingtonskemu demokratskemu zapravljanju brez nadzora, ustaviti zviševanje davkov in ustvariti delovna mesta s končanjem negotovosti, ki ovira majhna podjetja," je dejal vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu John Boehner.

V zadnjem času se je število brezposelnih v ZDA znova povečalo, avgusta so namreč ukinili 54.000 delovnih mest, s tem pa se je stopnja brezposelnosti dvignila na 9,6 odstotka.