Berlusconijevi ministri so že prej grozili z odstopi, če bo njihov vodja izključen iz senata po obsodbi zaradi davčne utaje. Foto: EPA
Berlusconijevi ministri so že prej grozili z odstopi, če bo njihov vodja izključen iz senata po obsodbi zaradi davčne utaje. Foto: EPA

Pet ministrov desnosredinskega Ljudstva svobode je iz vlade izstopilo, potem ko je Letta napovedal glasovanje o nezaupnici. Ultimat premierja so ministri označili za nesprejemljiv.

Mediji so krivdo pripisali kar Berlusconiju. "Obsojenec je povzročil padec Italije," navaja naslov časnika Il Fatto Quotisiano. La Stampa in Il Sore 24 Ore pa sta se strinjala, da so dejanja medijskega mogotca "norost".

Ob tem mediji opozarjajo predvsem, da bo politična kriza najverjetneje znova spodkopala zaupanje mednarodnih finančnih trgov v Italijo, zaradi česar bo imela država težave pri izhodu iz finančne in gospodarske krize.

Brez spremembe volilnega sistema ne bo preboja
Naslednjo potezo mora potegniti italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki se mora odločiti, kako naprej. Predsednik je že namignil, da bo najprej skušal doseči oblikovanje nove koalicije brez predčasnih volitev.

Najbolj se za predčasne volitve zavzemajo in pozivajo k njim privrženci gibanja Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla, ki zdaj predstavlja tretjo najmočnejšo silo v parlamentu.

A brez spremembe volilnega sistema tudi nove volitve ne bi prinesle preboja na italijanskem političnem prizorišču.

Med najbolj verjetnimi možnostmi je, da bi Napolitano oblikoval prehodno vlado, ki bi imela za prednostno nalogo reformo volilnega sistema.

V Ljudstvu svobode so iz izstopom iz vlade začeli groziti, če bo njihov vodja izključen iz senata, potem ko je bil avgusta pravnomočno obsojen na štiri leta zapora zaradi davčne utaje.

Italija v politični krizi
Italija v politični krizi