Ankete kažejo, da so Britanci do papeževega obiska precej brezbrižni, saj jih je 80 odstotkov neopredeljenih, 77 odstotkov pa jih je jeznih zaradi visokih stroškov obiska. Foto: EPA
Ankete kažejo, da so Britanci do papeževega obiska precej brezbrižni, saj jih je 80 odstotkov neopredeljenih, 77 odstotkov pa jih je jeznih zaradi visokih stroškov obiska. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
V vse bolj sekularni Veliki Britaniji živi dobirih pet milijonov katoličanov, ki predstavljajo manj kot deset odstotkov vseh prebivalcev. Foto: EPA

Kot poroča britanski Guardian, ki se sklicuje na prispevek televizijske postaje Channel 4, to sproža veliko pomislekov o tem, ali Cerkev res iskreno skbi za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami. Prispevek še posebej odmeva, ker bo v četrtek na Otok na zgodovinski obisk prišel papež Benedikt XVI., zaradi domnevnega prikrivanja zlorab in nepripravljenosti kaznovati odgovorne zanje pa so Britanci že napovedali proteste proti njemu.

Pojavljajo se namreč tudi domneve, da je Rimskokatoliška cerkev zavestno kršila smernice, določene leta 2001, saj naj pedofilskim duhovnikom ne bi naložila primernih kazni. Še več, mogoče je, da so pravila, kako ravnati z njimi, postala celo bolj ohlapna in manj stroga.

So jim namerno pogledali skozi prste?
Preiskava je pod lupo vzela eno osrednjih priporočil t. i. Nolanovega poročila, ki je bilo v začetku desetletja, ko so začele informacije o spolnih škandalih curljati v javnost, objavljeno prav zato, da se cerkvene spolne prestopnike izobči in pedofilom prepreči, da vstopijo v duhovniški poklic.

V poročilu je namreč zapisano, da bi morali vsakega cerkvenega dostojanstvenika, ki je bil zaradi spolnih zlorab obsojen na leto ali več zaporne kazni, "laizirati", kar pomeni, da bi mu odvzeli duhovniški naziv in hkrati tudi privilegije, ki mu pripadajo.

A resnica je daleč od tega. Najmanj 14 izmed 22 duhovnikov v Angliji in Walesu, ki so morali za eno leto za zapahe, je še vedno članov duhovščine, deset izmed njih pa se je celo pojavilo v najnovejši izdaji uradnega letopisa britanske Cerkve. Z drugimi besedami, le osem ljudi se je zaradi zlorab moralo posloviti s svojih položajev.

Eden izmed takšnih je John Coughlan, ki je bil obsojen leta 2005. Čeprav ne daruje več maš, pa je ostal duhovnik in živi na cerkvenem posestvu v škofiji v Westminstru, ki jo vodi Vincent Nichols, eden najuglednejših cerkvenih dostojanstvenikov v državi, ki je za nameček imel tudi odločilno vlogo pri uveljavitvi ukrepov za zaščito otrok. Sam je večkrat izjavil, da prav Cerkev v Angliji in Walesu postavlja smernice pri tem perečem vprašanju.

Cerkev težav ne vidi
Cerkev je svojo odločitev pojasnila - sporočili so, da je izmed 14 duhovnikov šest zahtev za odpustitev v teku, nato naj bi bila vložena še ena takšna zahteva, tri predloge za odpust pa so zavrnili v Vatikanu ali pa jih niso zahtevali zaradi slabega zdravja vpletenih. Ostanejo še štirje duhovniki, za katere ni bil sprožen nikakršen postopek, so pa bili v skupnosti obravnavani kot "tvegani". Dodali so, da so bili njihovi ukrepi "popolnoma v skladu z Nolanovimi priporočili".

"Sram ni dovolj"
V začetku leta so sicer katoliški škofi iz Anglije in Walesa objavili "iskreno in globoko" opravičilo za pedofilske škandale, ki so po vsem svetu sprožili veliko ogorčenje. Zapisali so, da "so grehi nekaterih duhovnikov in verskih osebnosti prinesli veliko sramu." "A sram ni dovolj. Zlorabe otrok so boleč greh za Boga, zato se ne smemo usmeriti na sram, ampak na obžalovanje teh grehov. Prosimo jih odpuščanja, prosimo pa tudi za odpuščanje Boga za ta grozna dejanja v naši sredini. Za to ne more biti nikakršnega opravičila."