Sodnik je očetu posiljevalcu prisodil najvišjo mogočo kazen. Foto: EPA
Sodnik je očetu posiljevalcu prisodil najvišjo mogočo kazen. Foto: EPA
Spomladi je svet šokiral primer Josefa Fritzla v Avstriji. Foto: EPA

56-letnik je svoji hčeri začel posiljevati, ko jima je bilo osem let. Nenehno jima je grozil z nasilnimi dejanji, če bi zavrnili spolne odnose z njim. Hčeri sta bili noseči kar 19-krat, od njunih otrok pa jih je živih še sedem, vendar vsi trpijo zaradi genetskih deformacij.

"Ko je katera koli izmed njegovih hčera poskušala narediti konec spolnemu nasilju, je zagrozil, da bo ubil njo in njene otroke, ko pa so zagrozile z odhodom na policijo, je preprosto dejal, da jima ne bodo verjeli," je dejal odvetnik Nicholas Campbell.

V zaporu najmanj dve desetletji
Oče, ki zaradi britanskih zakonov ne sme biti imenovan, je na sodišču v Sheffieldu na severu Anglije priznal krivdo in si prislužil 25-kratno dosmrtno zaporno kazen, za rešetkami pa bo po sodnikovi odločitvi moral preživeti najmanj 19 let in pol.

Žrtvi sta se policiji prvič izpovedali julija letos, čeprav so se spolne zlorabe začele že leta 1981. Posiljeni naj bi bili najmanj trikrat na teden in tudi med nosečnostjo, oče pa jima je prizanesel le po porodu in med boleznijo.

Klic na pomoč ni bil uslišan
Izvedelo se je, da je ena izmed hčera leta 1998 poklicala orgamizacijo za pomoč zlorabljenim otrokom in povprašala o zagotovilih, da bi lahko obdržala otroke, če bi se zatekla k njim. Ker ji teh zagotovil niso mogli dati, ni več klicala. Zdravnik naj bi eno izmed hčera nekoč vprašal, ali je je njen oče tudi oče njenih otrok, a se mu je zlagala, da ni.

Britanski primer spominja na razkritje avstrijskega inženirja Josefa Fritzla, ki je hčer 24 let zadrževal v skrivnih prostorih v kleti svoje hiše, kjer jo je vsa leta spolno zlorabljal, ona pa mu je rodila sedem otrok.

G. V.