Oče, mati in teta bratov Carnajev živijo v Dagestanu. Foto: EPA
Oče, mati in teta bratov Carnajev živijo v Dagestanu. Foto: EPA

Starši Tamerlana in Džoharja Carnajeva, ki sta izvedla bombni napad v Bostonu, v katerem so umrli trije ljudje, trenutno živijo v mestu Mahačkala v ruski republiki Dagestan na severu Kavkaza. Tamerlana so policisti ubili, medtem ko so Džoharja prijeli hudo ranjenega.

Džoharja so po nekaj dneh v bolnišnici odpeljali v zapor v Fort Devensu v Massachusettsu. Obtožen je uporabe orožja za množično uničenje, zaradi česar mu na zveznem sodišču grozi smrtna kazen, če bi priznal, pa dosmrtni zapor.

Anzor Carnajev je v svojem prvem odzivu na napad dejal, da njegova sinova nista kriva nobenega zločina. Sam je izrazil prepričanje, da so jima to podtaknile tajne službe, ker sta muslimana.

Starša zaslišali Američani
Potem ko je oče najprej napovedal, da se bo odpravil v ZDA, si je zdaj premislil, saj je ugotovil, da mu ne bi dovolili obiskati sina Džoharja. Dejal je, da ostaja doma, saj je tudi bolan.

"Žal me morem pomagati svojemu sinu na noben način," je dejal in še povedal, da je v stiku s svojimi odvetniki, ki mu bodo svetovali o naslednjih korakih.

Oče je sicer privolil, da se pogovori z ameriškimi diplomati, ki so ga skupaj z ženo prejšnji teden obiskali na njegovem domu, a pod pogojem, da ne izdajo lokacije njegovega domovanja.

Mati obeh osumljenih teroristov naj bi o poti še razmišljala, ker je bila lani, preden je zapustila ZDA, aretirana zaradi kraje blaga v trgovini in se boji, da jo bodo spet zaprli.