Veriga kavarn Starbucks, ki je bila tarča napada, je zaprla svoje poslovalnice v Džakarti. Foto: EPA
Veriga kavarn Starbucks, ki je bila tarča napada, je zaprla svoje poslovalnice v Džakarti. Foto: EPA
Po poročanju agencije Reuters je ena eksplozija odjeknila v priljubljeni verigi kavarne Starbucks v nakupovalnem centru Sarinah, v bližini predsedniške palače, ki ga je policija zaprla. Foto: Reuters

IS je na spletu objavil, da prevzema odgovornost za napade, ki so jih izvedli "vojaki kalifata", njihova tarča pa so bili "državljani križarske koalicije" proti skupini.

V napade naj bi bilo vpletenih od 10 do 14 napadalcev, policija je štiri ubila, štiri domnevne napadalce pa aretirala. Med sedmimi ubitimi žrtvami sta Nizozemec in Kanadčan.
Džakartski policijski načelnik Tito Karnavian je ob tem povedal, da je indonezijski državljan Bahrun Naim, ki je oblastem znan že najmanj pet let in ki naj bi bil trenutno v Siriji, napad načrtoval že nekaj časa.

Drama s talci
Napadi so se začeli z razstrelitvijo samomorilskega napadalca pred kavarno Starbucks. Dva napadalca sta nato vdrla v kavarno in za talca vzela Alžirca in nizozemskega državljana. Pri tem sta Nizozemca ubila. Indonezijca, ki je talcu poskušal pomagati, sta napadalca ubila, Alžirec pa je bil ranjen. Nizozemsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bil v napadu huje ranjen še en nizozemski državljan.

Po eksploziji so do Starbucksa prišli policisti, ki so oba napadalca v strelskem obračunu ubili. Kmalu zatem sta v bližini še dva druga napadalca skočila s svojih motorjev ter se pognala v policijsko postajo, pri čemer so bili huje ranjeni štirje policisti.

Poleg samomorilskih eksplozij so napadalci detonirali še štiri eksplozivne naprave. Iz Starbucksa so že sporočili, da do nadaljnjega zapirajo vse svoje lokale v Džakarti.

Indonezijski predsednik umirja položaj
Indonezijski predsednik Joko "Jokowi" Widodo je napade označil kot "teroristično dejanje" in sporočil, da so razmere pod nadzorom, prebivalce pa pozval, naj ostanejo mirni.

"V preteklih dneh smo prejeli grožnje Islamske države, da bodo napade izvedli tudi v Indoneziji," je sporočil predstavnik indonezijske policije Anton Charliyan.

Indonezija, država z največ muslimanskega prebivalstva na svetu, je bila v preteklosti že večkrat tarča napadov islamskih skrajnežev. Prav pred kratkim so zaradi groženj IS-ja poostrili varnostne ukrepe.