V Srebrenici so srbske sile pred desetimi leti ubile okoli 8.000 Muslimanov. Foto: EPA
V Srebrenici so srbske sile pred desetimi leti ubile okoli 8.000 Muslimanov. Foto: EPA

Grobišča so odkrili v bližini kraja Trnovo, kjer je leta 1995 nastal videoposnetek, na katerem je videti pripadnike srbskih posebnih policijskih enot Škorpijoni, kako ustrelijo šest mladih Muslimanov iz Srebrenice.

V enem od odkritih grobišč je od deset do 15 trupel, medtem ko število trupel v drugem grobišču še ni znano.

Prikaz posnetka z uboji Muslimanov na srbski televiziji je sprožil val aretacij nekdanjih pripadnikov Škorpijonov, obtožnico proti njim pa naj bi oblasti vložile julija.

Skupnega opravičila ne bo
Hrvaška in BiH sta zavrnila britanski predlog, ki je predvideval, da bi skupaj s SČG-jem na slovesnosti ob deseti obletnici pokola v Srebrenici, sprejeli skupno izjavo o spravi in opravičilu. Predlog naj bi bila osebna zamisel britanskega zunanjega ministrstva Jacka Strawa.

Po poročanju hrvaškega časnika Novi list, ki se sklicuje na neimenovane diplomatske vire, sta Zagreb in Sarajevo zavrnila skupno izjavo, saj kraj in čas za to nista primerna. Britanski predlog so v BiH-u sprejeli z razburjenjem in ga zavrnili, nato pa so isto storili tudi na Hrvaškem.

Mladi želijo v tujino
V iskanju boljše prihodnosti bi več kot polovica prebivalcev BiH-a zapustila državo, kaže raziskava Združenih narodov. Program ZN-a za razvoj (UNDP) je med 2.000 anketiranci po vsemu BiH-u izvedel raziskavo, ki je pokazala, da je največ takih, ki bi zapustili državo, med mladimi.

Med anketiranci, starimi od 15 do 35 let, je več kot 70 odstotkov vprašanih pripravljenih za vedno oditi v tujino. Med starejšimi od 50 let pa jih bi več kot četrtina zapustila državo.

Kljub stabilnosti po koncu vojne v BiH-u pa še vedno večina prebivalcev nima redne zaposlitve in težko preživijo iz dneva v dan.