Britanski mediji pričakujejo,da bosta sodnika svojo odločitev odvetnikom obeh strani sporočila v petek. Foto: Reuters
Britanski mediji pričakujejo,da bosta sodnika svojo odločitev odvetnikom obeh strani sporočila v petek. Foto: Reuters

Sodnika odločitve še nista sporočila, niti tega ne, kdaj jo bosta. Dejala sta le, da jo bosta objavila na običajen način. Sodnika sta dva dni poslušala utemeljitve švedskega tožilstva in Assangeevih odvetnikov, ki so izpodbijali februarsko odločitev sodišča o izročitvi Švedski.

Predstavljeni že slišani zgodbi
Odvetniki švedskega tožilstva so povedali, da imajo izjavi dveh domnevnih žrtev spolnih napadov s strani ustanovitelja WikiLeaksa, da nista privolili v spolne odnose. Assangeovi odvetniki so nasprotno trdili, da sta nanje pristali.

Assangea so v Veliki Britaniji prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska, ki ga želi zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil avgusta lani v Stockholmu.

WikiLeaks v senci Assangejevega primera
40-letni Avstralec, ki je od aretacije decembra lani v Londonu v hišnem priporu, trdi, da bi mu bile z izročitvijo kršene človekove pravice, prav tako trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane.

Assange je namreč konec lanskega leta povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi objav WikiLeaksa.