Na jugu Kirgizije so se spopadli privrženci Bakijeva in privrženci nove začasne vlade. Foto: EPA
Na jugu Kirgizije so se spopadli privrženci Bakijeva in privrženci nove začasne vlade. Foto: EPA
Kirgizija: Bakijev v izgnanstvo

Bakijev je z letališčav mestu Džalal-Abad na jugu Kirgizije poletel v sosednji Kazahstan z vojaškim transportnim letalom, je potrdila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kazahstan, ki predseduje Ovseju, je to označil kot "pomemben korak k stabilizaciji razmer" v Kirgiziji.

Bakijev je začasni vladi predlagal nadaljevanje pogovorov na nevtralnem terenu, npr. v Kazahstanu, vlada pa ga je pozvala, naj zapusti državo, sicer ga bodo kazensko preganjali.

Do streljanja v mestu Oš je prišlo med ločenima zborovanjema privržencev začasne vlade in privržencev odstavljenega predsednika. Streljanje je bilo slišati, ko je na oder stopil Bakijev, da bi nagovoril približno 2.000 svojih privržencev, medtem ko so se samo nekaj sto metrov stran zbrali podporniki začasne vlade. Ruski mediji so poročali, da naj bi v zrak streljali varnostniki Bakijeva.

Brez žrtev v streljanju
Priče so povedale, da so varnostniki streljali v zrak, ker naj bi se jim približevali privrženci začasne vlade, ki so zborovali nedaleč stran, po strelih pa je na trgu, kjer je potekalo zborovanje, zavladala panika. "Ne bežite, ne bežite," je sprva pozival Bakijev, ki pa se je kmalu zatem odpeljal. Žrtev pri tem ni bilo.

Bakijev je po krvavih nemirih v prestolnici Biškek, ki so zahtevali 84 življenj, in umestitvi začasne vlade prejšnji teden pobegnil na jug države. V torek je prvič po prevratu sporočil, da je pripravljen odstopiti s položaja, če se njemu in njegovi družini zagotovi varnost.

Bakijev po telefonu govoril s Putinom
O nastalem položaju je Bakijev v sredo po telefonu govoril z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, vendar podrobnosti pogovora niso znane. Rusija z zaskrbljenostjo spremlja nastali položaj, predsednik Dmitrij Medvedjev je pred dnevi celo opozoril, da se je Kirgizija znašla na robu državljanske vojne, s čimer naj bi skušal odstavljenega Bakijeva pripraviti k uradnemu odstopu.

Kirgizija: Bakijev v izgnanstvo