Na Kornatih se je zgodila najhujša tragedija v hrvaškem gasilstvu. Foto: EPA
Na Kornatih se je zgodila najhujša tragedija v hrvaškem gasilstvu. Foto: EPA

To so pokazali izsledki predhodne preiskave, ki so jo predstavili na zaprti seji hrvaškega sveta za nacionalno varnost, kjer je sodeloval celoten državni vrh. Po mnenju policije je za najhujšo tragedijo v hrvaškem gasilstvu kriv "splet nesrečnih okoliščin". Požar, ki je konec avgusta prizadel otok, se je namreč širil s hitrostjo štirih kilometrov na uro, medtem ko je bila v kotlini, kjer se je nahajalo 13 gasilcev, ta hitrost kar 72 kilometrov na uro. Potem ko je helikopter gasilce prepeljal v kotlino, iz katere ni izhoda, so ti skušali priti do vodnega zbiralnika, a so jih prehiteli ognjeni zublji.

Od 13 gasilcev, ki so bili ujeti v kotlini, jih je na kraju požara umrlo šest, pozneje v bolnišnici pa zaradi hudih opeklin še pet. Med mrtvimi sta tudi mladoletnika. Dva gasilca sta hudo ranjena in se v bolnišnici v Splitu še vedno borita za življenje. Eden od njiju je preiskovalcem povedal, da jim iz kotline ni uspelo pobegniti, saj je požar prek njih prešel v desetih sekundah.

Za nesrečo je odgovoren neodgovorni 20-letni sezonski delavec v Nacionalnem parku Kornati, ki je v suho travo odvrgel cigaretni ogorek. Kot bi moralo biti, ni bilo tudi pri gašenju, saj so se pri tem zgodile napake, zaradi česar tožilstvo bremeni poveljnika gasilske operacije Dina Klarića, ki je umrl v požaru, in poveljnika šibensko-kninskih gasilcev Dražena Slavico. Tako sezonski delavec kot Slavica se trenutno nahajata v priporu.