Prvi obisk sudanskega predsednika Omarja Al Baširja (levo) v Južnem Sudanu po lanski zaostritvi odnosov med državama. Foto: Reuters
Prvi obisk sudanskega predsednika Omarja Al Baširja (levo) v Južnem Sudanu po lanski zaostritvi odnosov med državama. Foto: Reuters

Omarja Al Baširja je na letališču v Jubi sprejel južnosudanski predsednik Salva Kir, sicer nekdanji sovražnik sudanskega predsednika v državljanski vojni in nekdanji poveljnik upornikov.

Vojaški orkester je zaigral himni obeh držav, medtem ko sta predsednika pozdravila južnosudanske ministre.

"Tako sudanskim oblastem kot civilni javnosti sem ukazal, da odprejo meje z Republiko Južni Sudan … Ne bomo se več bojevali. S predsednikom Kirom se strinjava, da je vojna trajala predolgo," je navzoče nagovoril Al Bašir.

Salva Kir pa je dejal, da sta se z Al Baširjem strinjala, da bosta državi izvajali vse sprejete dogovore o skupnem sodelovanju.

Napetosti med državama so se začele stopnjevati po razglasitvi samostojnosti Južnega Sudana 9. julija 2011, saj so nekatera vprašanja ostala nerešena.

Najbolj pereče vprašanje je seveda nafta, saj je okoli tri četrtine naftnih nahajališč na območju Južnega Sudana, za črpanje in izvoz nafte pa država uporablja infrastrukturo severne sosede.

Sprti strani sta se 12. marca v etiopski prestolnici Adis Abebi dogovorili o implementaciji dogovora o demilitariziranem mejnem območju in o ponovnem črpanju nafte, potem ko je Južni Sudan zaradi spora s severom glede tranzitnih pristojbin januarja lani črpanje prekinil.