Generacije Afganistancev si vsakdan lajšajo z opijem. Foto: Reuters
Generacije Afganistancev si vsakdan lajšajo z opijem. Foto: Reuters
Afganistan
Velik delo dohodkov v Afganistanu prihaja od gojenja maka in opija, ki ga pridelujejo iz njega. Foto: EPA

Mali Omaidulah je dobil svoj zajtrk – košček čistega opija. "Če mu ne dam njegovega opija, potem ne spi in ne morem delati," pripoveduje neizobražena Aziza, ki se ne zaveda nevarnosti opija ali kako zelo zasvojen lahko človek postane s tem mamilom.

"Otrokom dajemo opij, tudi kadar so bolni," še pojasni tkalka preproge iz revne družine v pokrajini Balk. Zdravstvenega sistema ni, zdravila pa so zelo draga, zato vse družine uporabljajo opij za zdravljenje, kar vodi v cikel zasvojenosti, ki prehaja iz roda v rod. Odrasli ga jemljejo, da lahko delajo ure in ure in si s tem lajšajo bolečine.

Rešitev za (skoraj) vse - opij
Odvisna je tudi Azizina snaha. "Morala sem delati in vzgajati otroke, zato sem začela uporabljati mamila. Zelo revni smo, zato uporabljam opij. Nič hrane nimamo. Zato moramo delati in uporabljati mamila, da so naši otroci tiho," pripoveduje.

Najbližji center za odvajanje od manil je oddaljen štiri ure vožnje in ima le 20 postelj ter peščico osebja, da pomaga pri epidemiji. "Opij ni nič novega v naših vaseh ali okrožjih. To je stara tradicija, nekakšna vera v nekaterih predelih," pravi koordinator centra, doktor Mohamed Daoud Rated. "Ljudje uporabljajo opij kot drogo ali zdravilo. Če otrok joka, mu dajo opij, če ne morejo spati, uporabijo opij, če otrok zakašlja, mu dajo opij."

Opij okušajo že mali otroci
Večina Afganistancev se ne zaveda zdravstvenih tveganj, ki jih predstavlja opij, in le peščica se začenja zavedati, kako zelo lahko postanejo zasvojeni z njim.

"Bila sem otrok, ko sem začela uporabljati mamila," pripoveduje 35-letna Nagibe. Prvič je opij okusila, ko ji ga je dala njena svakinja kot mladoletni nevesti, stari le 14 let. Tudi njeni otroci so zasvojeni. Ko je njen mož umrl, se je ponovno poročila.

"Moj novi mož in njegova družina ne jemljejo mamil, zato sem prišla sem in se zdravim," pravi Nagibe, ki je "čista" štiri mesece.

Tkalka preprog, 30-letna Rozigul, je v programu za odvajanje s svojim triletnim sinom Babagildijem. "Ko sem bila noseča, sem jemala mamila, zato je bil rojen zasvojen in je vedno jokal. Skušala sem ga utišati in uspavati, zato sem mu dajala njegov opij," pojasnjuje. Na postelji ob njeni leži njena odvisna snaha – skupaj so tri generacije iz ene družine, ki se spopada s prekletstvom, ki visi nad več kot milijonom Afganistancev.