Salezijanski red je posebej usmerjen v izobraževanje katoliške mladine. Foto: EPA
Salezijanski red je posebej usmerjen v izobraževanje katoliške mladine. Foto: EPA

Potem ko je prejšnji petek neki nizozemski časopis poročal, da so trije duhovniki iz reda salezijancev pred več kot 40 leti spolno zlorabili otroke v internatu, so prejeli okoli 70 podobnih pritožb, je povedal Pieter Kohnen iz nizozemske škofovske konference. Gre pretežno za zlorabe iz 50. in 60 let prejšnjega stoletja, saj so internate v 70. letih začeli zapirati. Zadnji je vrata zaprl leta 1981.

V večini prijavljenih primerov so to omenjena posilstva ali zlorabe, ki so jih katoliški duhovniki storili pred 40-50 leti. "Gre za veliko težavo in težava je za žrtve, ki so potrebovale toliko let, da so povedale svojo zgodbo," je dejal Kohnen in pojasnil, da vsi vneto spremljajo dogodke na Irskem in v Nemčiji, zato ni mogoče pričakovati, da podobni dogodki ne bi bili oznanjeni tudi na Nizozemskem.

Nizozemska katoliška konferenca, ki jo vodi salezijanski škof Adrianus van Luyn Rotterdam, se bo na rednem srečanju prihodnji teden odločila, ali bo sprožila širšo preiskavo. Salezijanski red pa je že sporočil, da bo sam sprožil preiskavo o poročilih glede spolnih zlorab v njihovem internatu, ki ga je imel v mestu 's-Heerenberg.

ZDA, Irska, Nemčija, Nizozemska ... katera država je naslednja?
Potem ko so pedofilski škandali v zadnjih letih zamajali ugled najprej Katoliške cerkve v ZDA in nato še na Irskem, se je o tem do pred nekaj tednov le malo govorilo v Nemčiji in na Nizozemskem. Samo nekaj več kot četrtina od 16 milijonov Nizozemcev je katoličanov, ki prebivajo na jugu države.

Zaradi spolnih zlorab, ki so jih v preteklih desetletjih zagrešili irski duhovniki, je papež Benedikt XVI. pred kratkim sklical izredni sestanek z irskimi škofi in jih podučil, da je zloraba otrok gnusen zločin ter smrtni greh. Katoliška cerkev na Irskem ni samo vedela za te zlorabe, ampak jih je tudi namerno prikrivala, da bi tako zaščitila ugled Cerkve. Kritiki menijo, da Vatikan ni storil dovolj, da bi osumljene duhovnike predal civilnim sodiščem.