Izrael ostro nasprotuje pristopu Palestine k Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu. ZDA tudi. Foto: EPA
Izrael ostro nasprotuje pristopu Palestine k Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu. ZDA tudi. Foto: EPA
Palestinski predsednik Mahmud Abas se ni še izrecno opredelil glede pristopa Palestine k Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Foto: EPA

Med 17 mednarodnimi in lokalnimi organizacijami, ki so v četrtek podpisale poziv, sta tudi Amnesty International (AI) in Human Rights Watch (HRW). V pismu, naslovljenem na palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, so organizacije zahtevale odgovornost za širitev izraelskih naselbin na zasedenem palestinskem ozemlju, mučenja in nediskriminatorne napade na civiliste, med katere spadajo tudi napadi Hamasa iz Gaze na ozemlje Izraela.

Pristopitev k ICC-ju bi bilo "pomembno sporočilo, da se mora nekaznovanost vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, ki so storjeni na palestinskih ozemljih, končati enkrat za vselej," je po poročanju Al Džazire dejal Philip Luther, direktor AI-jevega oddelka za Bližnji vzhod in severno Afriko.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministra Džigal Palmor je poziv omenjenih organizacij Abasu že označil za "nezaželen nasvet".

Palestina že prosi za članstva
Aprila je Abas vložil 15 prošenj Palestine za članstvo v agencijah Združenih narodov in pristope k mednarodnim sporazumom. Med njimi je tudi četrta Ženevska konvencija, ki določa humanitarno zaščito za civiliste na vojnem območju.

Izrael vztraja, da Palestinske oblasti, palestinski samoupravni organ, ki jih vodi Abas, ne izpolnjujejo meril za državnost. Generalna skupščina ZN-a je sicer leta 2012 Palestino priznal kot državo opazovalko, sicer nečlanico. ZDA in Izrael obsojajo poskuse Palestine, da se včlani v mednarodne agencije in pristopi h konvencijam, češ da naj bi bil to poskus, da bi Palestinci obšli mirovna pogajanja.

A kot poudarja Joe Stork iz HRW-ja, so izjave, da bi Palestinci prekinili mirovni proces s pristopom k ICC-ju, nesmiselne, "saj ni 20 let mirovnih pogajanj prineslo žrtvam vojnih zločinov niti miru niti pravice."

Kot pravijo Palestinci, so upravičeni do članstva in pristopanja k 63 mednarodnim agencijam, konvencijam in ustanovam, tudi k mednarodnemu sodišču. Abas je sicer dejal, da so jim odprta vrata v vse mednarodne organizacije, čeprav ICC-ja ni posebej izpostavljal.

ICC bi pokrival tudi Hamasove rakete in judovske naseljence
Kot poroča Al Džazira, je HRW v, kot se zdi, referenci na Hamasove rakete iz Gaze v Izrael dejal, da bi se pristojnosti ICC-ja na palestinskih ozemljih nanašala tudi na hude zločine mednarodnega prava, ki vključujejo nediskriminatorne napade na civiliste in mučenja.

ICC-jev statut kot vojni zločin določa tudi preselitev civilistov okupatorja na zasedena območja, torej naselitev judovskih naseljencev v vzhodnem Jeruzalemu in Zahodnem bregu.

HRW je opozoril Palestinske oblasti tudi na mučenja v palestinskih zaporih, ki se po zagotovilih oblasti v Gazi in na Zahodnem bregu preiskujejo.