Bin Laden se včasih še oglasi s kakšnim sporočilom, skrival pa naj bi se v pakistanski pokrajini Južni Vaziristan. Foto: EPA
Bin Laden se včasih še oglasi s kakšnim sporočilom, skrival pa naj bi se v pakistanski pokrajini Južni Vaziristan. Foto: EPA
Hamid Karzaj in George Bush
Poročilo kritizira takratno administracijo Georgea Busha. Foto: EPA
Bi lahko ujeli bin Ladna?

V poročilu piše, da so bile prošnje za okrepitev števila ameriških vojakov v Afganistanu, ki bi pomagali pri prijetju bin Ladna, takrat zavrnjene, tako da je domnevni ustanovitelj teroristične skupine Al Kaida "lahko nemoteno odkorakal v nenadzorovano območje Pakistana", v katerem živijo različna uporniška plemena. Prav ta odločitev, da se bin Ladna ne zapre ali ubije, je imela daljnosežne posledice in je postavila temelje zdajšnjega afganistanskega upora talibanov, nadaljuje dokument.

Obamova odločitev v torek?
Poročilo, ki je zelo kritično do članov administracije nekdanjega predsednika Georgea Busha in tedanjih ameriških vojaških poveljnikov, je v javnost prišlo prav v dneh, ko naj bi Barack Obama objavil dolgo pričakovano odločitev o tem, ali bo v to nemirno azijsko državo poslal dodatne vojaške enote (in koliko teh) ali ne. Po napovedih naj bi Obama dvome glede tega vprašanja razjasnil v torek, in sicer med govorom na vojaški akademiji v West Pointu, ko naj bi predlagal postopno namestitev dodatnih od 30.000 do 35.000 vojakov v 12-18 mesecih.

"Zračni napadi so bili napaka"
Poročilo, ki ga je na zahtevo predsednika odbora in nekdanjega predsedniškega kandidata Johna Kerryja napisala demokratska večina v odboru, navaja tudi taktične napake vodilnih ameriških predstavnikov: "Množica ameriških vojakov v Afganstanu je bila povsem neuporabna, saj so se poveljniki zanašali na zračne napade in neizurjene afganistanske vojake, da bodo v goratem predelu, imenovanem Tora Bora, ki je prepreden z jamami in predori, uspeli najti Osamo bin Ladna. Sprožiti bi morali obsežno kopensko ofenzivo. 16. decembra 2001 ali tam nekje okoli tega datuma je bin Laden, obdan s kopico varnostnikov, povsem neovirano ušel iz Tora Bore v Pakistan." V odmaknjenih plemenskih delih Pakistana naj bi se skrival še danes.

Poročilo sicer ne trdi, da bi prijetje bin Ladna odstranilo tudi grožnje skrajnežev po vsem svetu, je pa bin Ladnov beg v Pakistan "odprl vrata njegovemu izoblikovanju v simbolično figuro, ki še naprej privablja velike količine denarja in navdihuje fanatike po vsem svetu".

Bi lahko ujeli bin Ladna?