Deklice so v prostitucijo zvodniki vpeljali, ko so bile stare približno 15 let. Foto: www.hrt.hr
Deklice so v prostitucijo zvodniki vpeljali, ko so bile stare približno 15 let. Foto: www.hrt.hr
Eno izmed pisem, ki jih ga varovanke doma poslale na hrvaški časnik Jutarnji list. Foto: www.jutarnji.hr
Osijek se je z afero znašel na naslovnicah vseh hrvaških medijev.

Po trditvah deklet naj bi bile med strankami zelo znane osebe iz osijeških političnih, podjetniških in pravosodnih krogov.

Štiri varovanke doma so za hrvaške medije podrobno opisale na videz brezizhodne grozote, v katere sta jih po lastnih besedah pripeljali neizkušenost in lahkomiselnost. Poleg imen oseb, katerim so nudile usluge, so razkrile tudi svoje zvodnike in opisale njihove avtomobile ter kraje, na katerih so se prostituirale.

"Samo čakala sem, da se vse to čim prej konča, ko pa smo odšli iz sobe, je zvodnik, ki me je pripeljal, vprašal stranko, če je zadovoljna. On je odgovoril, da ne popolnoma, ker sem zavrnila analni seks. Tedaj me je zvodnik udaril in me nadrl, da bi lahko zaslužila več, če bi bila pametna," pripoveduje 17-letnica, ki je v mrežo prostitucije padla pred dvema letoma.

"Za spolne usluge sem prejela škatlico cigaret in 50 kun."

Ravnateljica doma, Jasminka Devčić, je za Jutarnji list potrdila, da so dekleta zares varovanke doma, in ob tem povedala, da so obstajali sumi, da se nekaj takega dogaja. V domu so nastanjeni otroci iz problematičnih družin.

Med strankami profesor, policist, odvetnik
Dekleta bodo zdaj celotno zgodbo ponovila še policiji - vključno s predajo telefonskih številk strank, njihovih SMS-sporočil ter registrskih številk vozil strank in zvodnikov. Med svojimi strankami navajajo tudi imeni dvojice politikov na visokih položajih. Eden je v upravi velikega državnega podjetja, drugi pa visoki funkcionar na ministrstvu.

Odjemalci spolnih uslug so bili tudi znani odvetnik, osebe iz sveta športa, srednješolski profesor, nekdanji policist in podjetnik iz uprave pomembnega osiješkega podjetja.

Opisi naj bi bili zelo podrobni in verodostojni in naj ne bi puščali dvoma, da gre resnično za osebe, ki so jih dekleta navedla. Najpogostejša lokacija, kjer se je prostitucija dogajala, so bili prostori enega izmed osijeških športnih klubov.

Ob tem pa žrtve razkrivajo še druge srhljive podrobnosti: zvodniki jim v zameno za zaslužen denar ponujajo tudi mamila, ena izmed deklic je končala v nelegalnem bordelu v Zagrebu, neka druga pa je že rodila otroka, za katerega ne ve, kdo je njegov oče.

K. S.