Eksploziji sta odjeknili ob zagrebških prometnicah. Foto: MMC RTV SLO
Eksploziji sta odjeknili ob zagrebških prometnicah. Foto: MMC RTV SLO

Blažević ni želel odgovarjati na vprašanja tožilstva, njegov odvetnik Branko Šerić, sicer eden najbolj znanih hrvaških odvetnikov, pa je napovedal, da se bo z molkom branil tudi v prihodnje. Šerić je potrdil, da Blažević gladovno stavka in zavrača tudi vodo.

Osumljenca so na sodišče prepeljali iz bolnišnice, kjer so ga v petek sprejeli z lažjimi poškodbami rok in obraza, ki jih je povzročila eksplozivna naprava. Zdaj naj bi ga premestili v zaporniško bolnišnico v Zagrebu.

V nedeljo je policija Blaževića tudi uradno osumila, da je v petek nekaj po polnoči podtaknil in sprožil eksplozivno napravo na avtobusnem postajališču v zahodnem delu Zagreba, in tudi odgovornosti za eksplozijo v zgodnjih jutranjih urah v sredo, ko je eksplozivno napravo razneslo pod tovornim vlakom, le kilometer stran od petkove eksplozije.

Preiskava eksplozij še poteka, saj policisti in pripadniki varnostnoobveščevalne službe za zdaj niso odkrili niti Blaževićevih motivov niti tega, ali se je za kaznivo dejanje ogrožanja splošne varnosti državljanov in premoženja odločil sam, ali je imel sodelavce. V primeru obsodbe mu grozi do pet let zapora.

Prijet "komandant Šamil"
Medtem je splitska policija prijela 41-letnega Trogirčana Damirja Marića, ki se je na spletni strani YouTube predstavil kot komandant Šamil in trdil, da je za eksplozijo odgovorno "uporniško gibanje".

Mamič je na posnetku pozval k novim napadom v Zagrebu, tudi na vojašnice, policijske postaje in poslopja, na katerih je izobešena zastava Evropske unije. Za spodbujanje k terorizmu mu grozi od enega do deset let zapora.