Abidžan je v zadnjih dneh bojišče. Foto: EPA
Abidžan je v zadnjih dneh bojišče. Foto: EPA
Abidžan
Najbolj so v spopadih med Ouattarajevimi in Gbagbojevimi silami nastradali civilisti. Foto: EPA

Predsednik Ouattara, ki ga podpira mednarodna skupnost, je v nagovoru po državni televiziji povedal, da bo skušal čim prej znova zagnati državno gospodarstvo. "Evropsko unijo sem prosil, naj prekliče sankcije, naj vnovič dovoli promet v pristaniščih v San Pedru in Abidžanu ter s tem omogoči oživitev mednarodne trgovine, ki bi vzpostavila dotok sredstev in denarja," je povedal Ouattara.

Nasilje, ki se je začelo po volitvah novembra lani, v zadnjih dneh pa se je še stopnjevalo, je močno oškodovalo gospodarstvo in industrijo države, ki je največja svetovna izvoznica kakava. Novoizvoljeni predsednik je dejal, da bo začela centralna banka znova odpirati svoje poslovalnice, vojska pa bo zagotovila dostavo zdravil in medicinske opreme bolnišnicam ter dostavo hrano na tržnice in v trgovine. Za krizo je obtožil svojega nasprotnika, nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja, ki se noče odpovedati oblasti.

Kriza se lahko poglobi
Ouattara je Bruselj opozoril, da bi se lahko ob nadaljevanju sankcij humanitarna kriza v državi, predvsem v Abidžanu, še poslabšala. Razmere v Abidžanu so iz dneva v dan slabše, ljudje so ostali brez osnovnih potrebščin, pitne vode in brez elektrike, počasi pa zmanjkuje tudi zalog hrane. Očividci poročajo, da na ulicah mesta že več dni ležijo trupla ubitih v spopadih med silami obeh mož.

Predsednik je v svojem nagovoru obljubil tudi, da bo kaznoval nasilneže. "V imenu vseh državljanov Slonokoščene obale bi rad izrazil priznanje republikanskim silam za svoje delo, ob tem pa jih znova pozivam, naj se izogibanju zločinom in nasilju nad ljudmi. Vsi, ki ne bodo upoštevali tega navodila in bodo vpleteni v nasilje, bodo kaznovani," je povedal Ouattara.

Gbagbo vztraja, da je predsednik on
Ouattarajeve sile nadzirajo večji del države, tudi največje pristanišče San Pedro, še vedno pa njegovi vojski ni uspelo prevzeti nadzora nad Abidžanom, kjer se v predsedniški palači še vedno skriva nekdanji predsednik Laurent Gbagbo, ki se noče odpovedati oblasti, in kjer še vedno potekajo spopadi.

"Predsednik Gbagbo se ne bo vdal," je v četrtek znova napovedal njegov svetovalec Toussaint Alain in dodal, da je to vprašanje načelnosti. "Predsednik Gbagbo ni monarh, ni kralj in ni cesar. Je predsednik, ki ga je izvolilo ljudstvo," je še povedal Alain.

ZN poziva sprti strani k premirju
Združeni narodi so Gbagboja, ki naj bi mu zvestih ostalo le še 1.000 vojakov, že večkrat pozvali, naj se odpove oblasti, obe strani pa pozivajo, naj ustavita sovražni ogenj, v katerem so najbolj nastradali civilisti. Mednarodno kazensko sodišče pa je že napovedalo, da bo preverilo domnevne kršitve človekovih pravic na obeh straneh. V spopadih je namreč umrlo na stotine ljudi.